Economia românească este parte a sistemului global, aici desfășurându-și activitatea numeroase companii din țară sau străinătate, care fac afaceri peste granițe. În vederea stabilirii unui sistem fiscal corect și nepărtinitor, autoritățile au introdus conceptul prețurilor de transfer prin intermediul cărora se obține siguranța că tranzacțiile între entități afiliate sau subsidiare se desfășoară la niveluri similare celor convenite între părți independente. În acest mod se evită ca tranzacțiile și profiturile realizate de grupurile multinaționale în România să nu fie fiscalizate conform legislației în vigoare.
Autoritățile fiscale românești monitorizează îndeaproape tranzacțiile intragrup în vederea identificării unor situații de subevaluare sau supraevaluare a prețurilor practicate ce ar putea să ducă la pierderi fiscale sau la distorsionarea concurenței pe piață. Stabilirea valorilor prețurilor de transfer este un demers relativ complicat, însă companiile interesate pot rezolva situația cu ușurință, prin colaborarea cu o firmă de consultanță în afaceri cum este Mazars în România, ce are la dispoziție o echipă de profesioniști, experți fiscali și în prețuri de transfer, care pot oferi soluții personalizate în conformitate cu strategiile comerciale ale fiecărui client.
Iată care sunt zonele de risc legate de stabilirea prețurilor de transfer!

- O zonă semnificativă de risc este cea legată de atingerea conformității legale. Situația este complexă, deoarece sunt implicate documentele legislative din mai multe țări, acte cu grad înalt de strictețe. Companiile care necesită să stabilească prețul de transfer corect trebuie să se asigure că respectă în totalitate cerințele, în caz contrar amenzile putând fi substanțiale.
- Un alt risc ce trebuie să fie luat în considerare este cel al unei activități de audit fiscal din partea autorităților statului român. Aceste autorități au dreptul prin lege de a verifica modalitatea de calcul a prețurilor de transfer și în cazul în care identifică probleme pot să conteste valoarea tranzacțiilor intercompanie. În unele cazuri un astfel de demers poate să ducă la revizuiri fiscale, amenzi sau litigii întinse pe durată mare de timp.
- Riscul de reputație este unul major, deoarece în cazul aplicării unei politici neconforme legate de prețurile de transfer, companiile pot suferi atingeri grave ale reputației în ochii partenerilor de afaceri, a investitorilor, a clienților sau chiar a opiniei publice.
- Riscul de schimbări legislative este unul major, pentru că modificările în acest sens sunt frecvente. Este necesară o informare continuă și aprofundată cu privire la eventualele schimbări pentru evitarea incertitudinii și a stabilirii incorecte a valorii prețurilor de transfer.
- Riscul prețului incorect este semnificativ. Un calcul subevaluat poate atrage atenția autorităților fiscale, putând apărea diverse probleme dificil de rezolvat, pe când o supraevaluare a prețului poate duce la pierderi financiare semnificative în urma plății unor impozite mai mari decât cele corecte.
- Un risc major poate fi cel legat de eventualele fluctuații valutare. Tranzacțiile intercompanie pot fi influențate din punct de vedere al profitabilității, de deprecierea cursului de schimb, putând duce la pierderi financiare importante, mai ales dacă tranzacțiile implicate sunt unele majore.
În concluzie, stabilirea corectă a nivelurilor prețurilor de transfer este un demers foarte important, ce poate fi atins printr-o colaborare inteligentă cu o firmă de consultanță în afaceri pentru a evita apariția unor situații dificile (legislativ și financiar).
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.