nello construct

Salina Turda: Povestea sării, mai precis a procesului de extragere a acesteia, este extrem de spectaculos expusă în Sala Crivacului

📜Povestea sării, mai precis a procesului de extragere a acesteia, este extrem de spectaculos expusă în Sala Crivacului.📍

ℹ️Situată la nivelul galeriei de transport Franz Josef, Sala Crivacului este o încăpere octogonală, în care este montat un troliu cu ax vertical cunoscut sub denumirea de „crivac” sau „gepel”.

🆒Construit în anul 1881, Crivacul din Salina Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a fost operat cu atât de mult timp în urmă.

➡️Crivacul, un utilaj de extracție, era acționat prin forța cailor și servea pentru transportul pe verticală a sării exploatate din mina Rudolf, de la nivelul vetrei minei până la nivelul galeriei de transport, prin intermediul puțului de extracție situat în încăperea alăturată.

🐎Urmele săpate în sare de copitele cailor care acționau brațele crivacului sunt vizibile și acum, iar autenticitatea acestei încăperi contribuie și mai mult la frumusețea locului din inima Transilvaniei, Salina Turda.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: