Consilierii turdeni au aprobat nivelul taxelor și impozitelor locale, pentru anul 2025. Conform documentelor puse la dispoziția lor, valoarea acestora se păstrează la cea din anul 2024, cu mențiunea că aceste valori trebuie indexate cu 10.4%, obligatoriu conform legii, această indexare fiind reprezentată de inflația aferentă anului 2023.
Pe lângă propunerea administrației locale, care a fost agreată de PNL, PSD, USR și UDMR, a mai existat o intenție din partea celor de la AUR, care au dorit unele valori minime față de nivelurile propuse. Solicitarea avea un impact de circa 700.000 de lei în bugetul local, adică bani care urmau să fie scăzuți din bugetul local, însă pentru cetățeni nu reprezenta un mare ”plus”, fiind mai degrabă o propunere populistă.
De exemplu, reprezentanta administrației locale a explicat că, în cazul terenurilor, un calcul pentru 500 mp de teren intravilan, în zona A (zona cu impozitarea cea mai ridicată), ar fi însemnat o reducere de la 465 lei/an, la 450 de lei/an. Practic, o diferență de doar 15 lei. Adică, un pic mai mult de 1 leu/lună, ceea ce este o sumă infimă, nesemnificativă.
La fel, situația se repeta în cazul celor cu apartamente, unde reducerea propusă de AUR era tot de vreo 10 lei/an, la fel de nesemnificativă. Însă, plină de populism. Primarul Cristian Matei le-a reproșat consilierilor AUR că pe lângă faptul că nu știu să-și susțină propriile propuneri (consilierul Adrian Nap a refuzat să-și susțină amendamentele, spunând că vrea doar votul consilierilor), totdeauna vin cu propuneri care se bat cap în cap. El a făcut referire la faptul că, pe de o parte, ei propun o contribuție mai mică a cetățenilor la bugetul local, dar pe de altă parte solicită rezolvarea unor probleme de natură investițională, care implică bani, sau de majorare a unor burse.
Pe de altă parte, trebuie precizat și faptul că la dezvoltarea din ultimii ani a municipiului Turda, contribuția proprie a cetățenilor, prin plata taxelor și impozitelor, a însemnat foarte puțin, raportat la investițiile făcute. Practic, din dările locale s-a acoperit abia 8% din bugetul local total. Cu alte cuvinte, la fiecare 1 leu plătit de cetățeni, administrația locală a oferit servicii și investiții de 10 lei.
Și chiar dacă unii susțin că la Turda sunt taxe și impozite mari, valoarea reală a acestora este stabilită spre minim, în comparație cu ceea ce permite legea.
Valorile taxelor și impozitelor locale le puteți studia AICI.