Tribunalul Bucureşti a admis cererea debitoarei HIDROCONSTRUCŢIA SA Bucureşti (CUI/CIF: 1556820) şi a dispus deschiderea procedurii generale de insolvenţă, conform datelor din Dosar nr.35978/3/2021.
”Instanţa a stabilit data de 4 martie 2022 drept termen limită pentru înscrierea la masa credală, urmând ca prima Adunare a Creditorilor să se întrunească pe 29 martie 2022.”, informează siteul supervizor.ro.
Hidroconstrucția SA realizează mai multe lucrări, pe fonduri europene, în zona Turda – Câmpia Turzii.
Principalul beneficiar al lucrărilor este Compania de Apă Arieș SA Turda. Directorul companiei de apă, Bogdan Bobic, a spus că a aflat din presă (TurdaNews) despre cererea de insolvență a societății Hidroconstrucția și a precizat că insolvența nu înseamnă neapărat faliment, ci este o formă de protecție pe care un operator economic o poate utiliza pentru redresare, atunci când se acumulează datorii.
„Am aflat și noi despre solicitarea de insolvență depusă de Hidroconstrucția. Marți va avea loc o întâlnire cu toți operatorii regionali de apă, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, dar ceea ce oamenii trebuie să înțeleagă se referă la două aspecte.
În primul rând, insolvența nu reprezintă neapărat faliment, ci este o formă de protecție pe care un operator economic o poate utiliza pentru redresare, atunci când acumulează datorii. De asemenea, în prezența unui administrator special, situația plăților către furnizori și/sau subcontractori se îmbunătățește considerabil, deoarece administratorul special are ca scop scoaterea societății din insolvență.
Pe de altă parte, chiar dacă Hidroconstrucția ar intra în faliment, pe majoritatea contractelor de lucrări din proiectul dezvoltat de Compania de Apă Arieș, societatea are parteneri care ar putea prelua contractele.
Ultima soluție, dacă respectivii parteneri nu pot prelua contractele de lucrări, ar fi o relicitare a contractelor, însă este puțin plauzibil ca un astfel de aspect să se întâmple”, a declarat directorul CAA presei, după ce TurdaNews a publicat informația cu cererea de insolvență.
”În 2020, cu 1.758 angajaţi, a înregistrat pierderi de 29.858.365 lei (faţă de 59.189.282 lei în 2019(, la o cifră de afaceri de 520.544.579 lei (în creştere cu 28%), datorii de 577.556.026 lei (maxim istoric) şi active circulante de 582.858.278 lei, din care creanţe de 234.600.288 lei.
Prin urmare şi aşa deci… ziua de 19 ianuarie 2022 reprezintă un (mic?) cutremur în sectorul construcţiilor pentru că HIDROCONSTRUCŢIA SA nu va putea achita către stat, bănci sau parteneri de afaceri NICIUN LEU din datoriile de peste 500 milioane lei… până când nu va fi aprobat planul de reorganizare judiciară. Teoretic – un an. Practic, ţinând cont de anvergura companiei… cel puţin doi ani!”, mai menționează sursa citată.
