nello construct

Românii optează pentru locuințe cu mai puține camere

În ultimii ani se observă tendința de scădere a interesului românilor pentru locuințe cu mai mult de 2-3 camere. În perioada restricțiilor datorate epidemiei de Covid19, a fost o creștere, mulți oameni lucrând acasă, copiii studiind online și având nevoie de mai mult spațiu. Dar acum situația s-a schimbat.

Analiștii pieței imobiliare enumeră câteva cauze posibile:

• Creșterea cheltuielilor de întreținere (gaz, electricitate, apă) – spațiile mai mari presupun și cheltuieli mai mari petru încălzire sau răcire pe timpul verii așa că nu mai sunt căutate. Tot din această cauză, persoanele interesate să cumpere o casă sunt mult mai atenți la aspecte ca: eficiența energetică a locuinței, termoizolații existente, tripan Salamander de calitate care să asigure închiderea ermetică, soluțiile moderne care să ducă la pasivizarea casei, materiale de construcție și instalații care să asigure un consum mic de energie și o temperatură ambientală constantă etc.

• Inflația și scăderea puterii de cumpărare – a afectat nu doar costurile furnizorilor de servicii ci și ale mobilierului și obiectelor de uz casnic, ale produselor de curățenie etc. Și acest aspect este important pentru cumpărători, pentru că sunt diferite prețurile de amenajare 1-2 camere de 4 sau mai multe, la fel și când vine vorba de întreținerea și igienizarea spațiului, care este o cheltuială continuă. Pe lângă problemele trenante ale omenirii, războiul din Ucraina a declanșat un adevărat tsunami mondial macroeconomic, afectând numeroase țări și continente.

• Impozitele noi introduse – în 2022 au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare (3% pentru construcții și terenuri aferente, și pentru terenuri pe care se poate construi deținute o perioadă de până la trei ani și de 1% pentru construcțiile și terenurile deținute de cei care vând pe o perioadă mai mare de 3 ani). Cu toate că impozitele nu sunt plătite de cumpărători, mulți dintre vânzători au crescut prețul caselor scoase la vânzare datorită acestei noi taxe. Începând cu 2023, doar locuințele sub 120mp și cu valoare de până în 600.000 lei mai beneficiază de cote reduse de TVA, ceea ce presupune că o casă mai mare, cu mai multe camere, cu terasa inchisa cu termopan etc… va implica mai multe costuri în procesul de vânzare-cumpărare.

• Destabilizarea pieței muncii – schimbări recente au intervenit și pe piața muncii, facilități au fost eliminate, taxele pe salarii au crescut, au avut loc multe restructurări, mai ales în sectorul IT și lucrului la distanță, există multă presiune pe afacerile mici și mijlocii.

• Credite imobiliare neavantajoase – cu toții știm că au crescut dobânzile la creditele ipotecare, cursul euro a variat, multe bănci și-au schimbat condițiile de acordare de credite pentru locuințe. În 2023 la un credit cu dobândă variabilă, dobânda anuală efectivă poate să ajungă și la 9-10%. Atenție pentru cei care vor să ia credite în această perioadă, în aceste condiții, o dobândă de 9% pe 30 de ani înseamnă că o să rambursați un total de trei ori mai mare decât suma împrumutată!

• Eliminarea unor facilităţi din construcţii care au dus la creșterea prețurilor locuințelor noi și va continua să afecteze construcția de noi spații rezidențiale.

În aceste condiții, deja clădirile noi nu mai includ apartamente cu 4 camere, cei interesați putând să cumpere numai apartamente de acest tip din clădirile vechi. A crescut cererea de chirii și au scăzut cu 25% numărul de autorizatii de construcție acordate pentru clădiri rezidențiale noi.

Deși dobânzile bancare și cursul valutar a început să se stabilizeze, probabil vom continua să auzim despre criza imobiliară pe toată perioada acestui an. Nu este o situație ideală, dar reducerea dimensiunilor spațiului de locuit poate ajuta proprietarii să reducă cheltuielile și să nu intre în datorii și cheluieli pe care nu și le pot permite.

Image by Tumisu from Pixabay

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 49 de abonați.

salina turda

transilvania impact

ca aries turda

Ultimele articole: