analize decontate

Românii ar putea beneficia mai ușor de investigații de laborator decontate de stat

Persoanele vor putea să-și facă mai ușor analizele medicale, de la 1 iulie, promit oficialii. În plus, 3.000 de cabinete ale medicilor de familie vor fi dotate cu echipamente din fonduri PNRR. 

Modificările vin în contextul intrării în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie, de la 1 iulie.

Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, a detaliat la Digi24 ce se schimbă odată cu intrarea în vigoare a noului contract-cadru cu medicii de familie.

„Conform medicului, ar urma ca pacienții – fie că este vorba despre copii sub 18 ani, despre persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 40 de ani sau de persoane de peste 40 de ani – să beneficieze, cu o anumită cadență, de anumite examene profilactice, adică de o consultație de la medicul de familie, în care să fie identificați factorii de risc, căreia i se pot adăuga unele investigații de laborator care să evidențieze aceste riscuri.

Aceste analize sunt necesare și pentru monitorizarea pacienților cu boli cronice – aici ne referim la astm bronșic, bronhopneumopatie, diabet zaharat, hipertensiune, boală cronică la rinichi – care și ele sunt la fel de importante în economia unui management corect al unui astfel de pacient cu boală cronică” a adăugat medicul Gindrovel Dumitra.

Diferența între cum va deveni situația de la 1 iulie și cum era înainte este reprezentată de faptul că până în prezent, analizele se încadrau într-un alt plafon, care nu era disponibil de obicei la nivelul laboratoarelor.

 

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.