m install
nello construct

România reală: Un turdean a rămas cu terenul distrus abuziv de exploatatorii tupeiști! Unde-i ”garantarea proprietății”?!

floris

În Constituția României se spune că proprietatea este garantată. ”Proprietatea privată este garantată şi ocrotită în mod egal de lege, indiferent de titular.”, se menționează în alineatul 2 al articolului 44 din Constituția României. În realitate, însă, lucrurile nu stau chiar așa.

Mai mulți turdeni s-au trezit anul trecut că firma Napocamin le-a intrat pe terenurile proprietate privată, situate undeva în zona de sub dealul de la Mormântul lui Mihai Viteazu, pentru a le exploata de balast, utilizat la construcțiile de străzi și autostrăzi din zona Turzii.

TurdaNews a relatat cazul unuia dintre acești turdeni, în februarie 2017. Augustin Cernea, care deține 7.000 de mp de teren arabil în zona respectivă, a sunat la Poliție pentru a reclama faptul că utilajele companiei Napocamin au intrat abuziv pe terenul său, pentru a-l exploata, distrugându-l efectiv.

Citește și: Un turdean acuză Napocamin că i-a intrat abuziv pe terenul agricol, pentru a-l exploata! (VIDEO)

Cu o pungă de acte, turdeanul asista neputincios, de față cu polițiștii și cu jandarmii, cum proprietatea sa privată, care era ”garantată și ocrotită” conform Constituției, era exploatată fără nicio remușcare de cei care au intrat abuziv. Și care invocau diverse motive puerile, pentru a-și justifica acțiunile, la final solicitând să fie dați în judecată, pentru a se ”regla” lucrurile. Iar, între timp, ei și-au continuat nestingheriți exploatarea terenului, făcând profituri de pe seama unor terenuri pe care au intrat abuziv.

Înainte de acest incident, respectiv în noiembrie 2016, TurdaNews a relatat despre exploatările ilegale care au loc în acea zonă. Însă, nimeni nu a făcut nimic.

Citește și: Exploatări de balast ilegale, pe terenurile agricole de la marginea Turzii! (VIDEO)

Augustin Cernea a făcut o plângere penală la vremea respectivă. Dosarul penal a fost înaintat către instanță abia în decembrie 2019. Adică, la aproape 3 ani de la depunerea plângerii penale!

În Dosarul Penal nr. 10909/328/2019, înregistrat în 23 decembrie 2019 la Judecătoria Turda, inculpat apare societatea Napocamin SA, iar părți vătămate sunt mai multe persoane fizice, respectiv Beian Nicolae, Beian Olimpiu, Cernea Augustin, Rus Pavel, Bocoș Maria Rodica, dar și Transgaz SA.

Doar în cazul lui Augustin Cernea era vorba despre o cantitate exploatată de 28.000 de metri cubi (pe suprafața de 7.000 de mp s-a exploatat până la o adâncime de 4 metri!).

Citește și: Procesul penal de distrugere, în care e acuzată Napocamin, pentru exploatările de balast din zona Turzii, a fost înaintat instanței!

Din datele de la dosar rezultă că, în total era vorba despre o suprafață de aproape 25.000 de mp de teren, pe care cei de la Napocamin l-au exploatat ”din greșeală”.

Napocamin a fost trimisă în judecată fiind acuzată de executare de activități miniere fără permis sau licență, distrugere în forma participației improprii, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. Ei au început lucrările de exploatare în baza unei simple autorizații de foraje, pentru efectuarea unor studii geotehnice, pe o suprafață de 108 mp!

Anii au trecut, iar dosarul s-a finalizat definitiv abia în 21 noiembrie 2022. La peste 6 ani și jumătate de la depunerea plângerii penale. Între timp, faptele penale s-au ”prescris”, iar Napocamin a scăpat de condamnările penale. ”Constată că a intervenit prescripția generală a răspunderii penale pentru toate faptele imputate inculpatei, termenele generale de prescripție fiind de 5 ani, respectiv 3 ani”, a concluzionat Curtea de Apel.

Hai să vedem ce zice instanța despre readucerea terenului la starea inițială!

”În opinia Curții, în cauza concretă dedusă judecății, aducerea terenului agricol în starea fizică de dinaintea excavării nu este fizic posibil, iar umplerea cavităților rezultate în urma excavărilor nu echivalează cu restabilirea situației anterioare comiterii infracțiunii.

Pentru a echivala cu o veritabilă restabilire a situației anterioare ar fi necesar ca inculpata să reumple golurile cu exact cantitatea de agregate exploatate, iar apoi să adauge sol fertil în cantități suficiente pentru a susține producția agricolă, ceea ce în opinia noastră nu este doar imposibil tehnic, ci și imposibil de următit. Cu alte cuvinte, chiar dacă, prin absurd ar putea să fie adus terenul la situația inițială nu ar putea fi executată această dispoziție a instanței pentru că ar presupune o supraveghere constantă, măsurători permanente și o logistică impresionantă, un plan bine pus la punct de dezafectare a exploatării, de monitorizare a facturilor de mediu.

Într-o asemenea ipoteză, reumplerea golului minier nu echivalează cu restabilirea situației anterioare, pentru a vorbi despre o veritabilă reparare în natură a prejudiciului cauzat prin comiterea infracțiunilor”, se precizează în  decizia penală a instanței.

Despre valoarea daunelor morale: ”Apreciem că suma de 5.000 de euro echivalent în lei la data plății este suficientă pentru repararea prejudiciului moral cauzat”.

Concluzia?!

După ani de zile de procese și de cheltuieli aferente, ani de zile în care nu și-a mai putut folosi terenul pe care s-a intrat abuziv, teren care nici nu mai poate fi adus la starea lui inițială, Augustin Cernea s-a ales cu… 5000 de euro. Daune morale. Despre ”garantarea proprietății”?! E doar în Constituție… În viața reală, rămâi cu Constituția și cu actele într-o plasă de plastic, uitându-te cum tupeiștii îți exploatează abuziv terenul…

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

4 Comentarii
Cele mai noi Cele mai vechi
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 56 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Ultimele articole: