Consiliul Medicilor din România anunță că suntem din nou în fața unui exod al halatelor albe, precum în 2019. Numărul medicilor specialiști care iau în calcul profesarea în afara țării, e tot mai mare.
Totuși, aceste date vin în contradicție cu cu cel mai recent barometru Eurostat, potrivit căruia România este în topul Țărilor din UE, din perspectiva ponderii cadrelor medicale tinere-peste 34% dintre medici având vârsta de sub 35 de ani.
Cererile pentru Certificatul profesional cerut de medici pentru a profesa în alte țări, în anul 2024, au crescut cu 50% față de 2023, cifră atinsă și la început de pandemie, când s-au cerut peste 1.250 de certificate de conformitate.
Plecarea medicilor din țară, reprezintă o reală problemă pentru că e mare nevoie atât în orașe cât și în unele localități, de specialiști de înaltă performanță cât și de medici de familie.
În acest context Colegiul Medicilor din România face eforturi substanțiale și a invitat la discuții senatori și deputați dar și pe ministrul sănătății, Alexandru Rafila, pentru a găsi soluții cu privire la legislația actuală în sistemul medical.
Se cere o nouă lege a profesiei medicale, cea din 2006 fiind mult prea complicată și chiar o lege a drepturilor pacientului, o lege a pacientului la sfârșitul vieții, o lege a paliației și o lege a donării de organe și țesuturi.
Și chiar dacă în ultimii ani medicii au beneficiat de creșteri salariale importante, un medic primar ajungând la un salariu brut, de 17.500 de lei, felul în care sunt percepuți și condițiile din sistemul medical îi face să își dorească să profeseze în altă țară.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.