România se digitalizează pe sute de milioane de euro, bani europeni. Însă, asta nu poate acoperi realitatea dură cu care se poate confrunta un cetățean, ca oricare altul.
Vă dau un exemplu concret: ești un SRL, care deții o mașină și pentru care ai uitat/omis să-ți plătești rovinieta. Ești depistat de camerele de supraveghere pe Turda-Cluj și primești acasă înștiințarea oficială, că ai de plătit o amendă. Până aici, totul OK și normal.
Problema începe în momentul în care vrei să plătești amenda. Repet: în calitate de persoană juridică/firmă. Caz în care trebuie s-o achiți la bugetul de stat, iar operațiunea nu poate fi făcută online, prin celebra platformă ghiseul.ro.
În prima fază, te gândești că cei de la CNAIR, care încasează taxa de rovinietă, ți-ar putea da niște indicații pe siteul lor. Așa ar fi logic. Însă, te confrunți cu o surpriză. Pe siteul CNAIR găsești doar explicația că ”nu gestionează aceste conturi”, motiv pentru care nu ți le poate spune, chiar dacă mai înainte ți-a spus că ”se achită prin mijloace de plată online, în conturile dedicate”. Păi, dacă sunt conturi (care nu se schimbă!) și poți face plata online, de ce nu-ți spune cum și unde?!
Găsești ceva, dar neconcludent. Nu știi sigur dacă ceea ce ai găsit este OK sau nu, ca să nu ajungi să faci plata într-un cont necorespunzător. Ca să vedeți cam ce listă vi se afișează, o puteți studia AICI.
Așa că, vrei-nu vrei, în România digitalizată îți rămâne opțiunea de a merge la Administrația Financiară. În Turda este situată în zona Piața Romană. E vineri. Cauți rapid programul de lucru, ca să nu ai ”surprize”.
Găsești ceva. Vinerea ar fi până la ora 14.00. Te uiți la ceas: e ora 13.00, deci ai timp să ajungi și să plătești. Pornești din Micro, ajungi la Administrația Financiară Turda și constați că, într-adevăr, vinerea programul e până la ora 14.00.
Numai că… surpriză! După ce ai intrat înăuntru, constați că TOATE ghișeele sunt închise. Iar cel unde trebuie să faci plata, avea program doar până la ora 12.00. Asta e…
Probabil ne mai trebuie niște sute de milioane de euro, să ne ”digitalizăm” și să rezolvăm și această problemă. Care poate părea minoră, dar care arată situație reală a unui sistem din secolul digitalizării, în care e atât de dificil să plătești online o amărâtă de amendă…