Revoluționarii turdeni au pus Turda pe harta orașelor Revoluției! În instanță!

ziua revolutiei2

Revoluționarii turdeni au câștigat în instanță dreptul ca Turda să fie inclusă în rândul localităților cu victime la Revoluția din decembrie 1989, după ce, în urmă cu câțiva ani, revoluționarii și-au pierdut drepturile de preschimbare a certificatelor de revoluționar, în urma deciziei de a fi ”recompensați” doar revoluționarii care provin din localități cu victime, iar Turda nu figura printre acestea, deși între timp a obținut și titlul de oraș-martir.

„Ne-am riscat viața și integritatea personală pentru a salva această țară. Dacă revoluția nu era învingătoare, turnau var praf peste cadavrele noastre într-o groapă comună”, a declarat la un moment dat, Marian Popescu, unul dintre revoluționari.

Este vorba despre 17 de revoluționari care au luptat în instanță pentru drepturile lor.

”Revoluționarii din Turda au dat în judecată Guvernul României, Secretariatul de Stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 și Comisia Parlamentară a Revoluționarilor din decembrie 1989. Aceștia au cerut judecătorilor anularea unor acte administrative, iar în 2 septembrie Tribunalul Cluj a admis cererea turdenilor, prin urmare a dispus includerea municipiului Turda în rândul orașelor cu victime în perioada revoluției din 1989 și eliberarea certificatelor de revoluționar pentru 20 de persoane.”, a menționat Gazeta de Cluj.

Astfel, în urma acestei acțiuni, Turda va fi inclusă în categoria localităților în care au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute, în sensul art. 3, alin. (1), lit. b), pct. 3 din Legea nr. 341/2004. Astfel, cei 20 de revoluționari își vor primi drepturile cuvenite, conform legii, inclusiv plățile restante începând cu ianuarie 2015.

Revoluționarii turdeni care au contestat în instanță: Aron Marinel, Sălăgean Ioan, Codrea Augustin, Moldovan Mircea Dumitru, Vulturar Florin-NicoIae, Bota Nicolae, Miron Vasile Remus, Almășan Călin Horațiu, Popescu Marian, Roșca Iuliu Mircea, Bodea Toader, Hudrea Adrian, Tanțău Ion, Creța Lucian Liviu, Marcu Marian Mircea, Balcău Ioan, Moca Gheorghiu Dorel.

De menționat că decizia nu este definitivă, existând și calea recursului.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top