În această săptămână, cele două publicaţii locale au abordat total diferit subiectele săptămânii precedente, articolele importante acoperind, în fiecare caz, subiecte diferite. Dacă Ziarul 21 a avut un articol de deschidere cam nepotrivit („Tradiţia – piesa de rezistenţă la cea de-a VIII-a ediţie a Zilelor localităţii Mihai Viteazu”), cei de la Jurnalul de Arieş s-au întrebat: „Se va dizolva sau nu Consiliul Local turdean?”.
Întrebarea face referire la o conferinţă de presă a PRM Turda, în care consilierul local Doru Anca a prezentat nişte adrese ale prefectului Călin Platon, din care rezultă că 3 hotărâri ale Consiliului Local Turda sunt considerate nelegale şi se solicită revocarea lor. Numai că aprecierile jurnalistului Ucu Florea sunt un pic forţate atunci când precizează că „poziţia în care se află consiliul local, cu trei hotărâri nelegale adoptate, nu în decurs de şase luni ci în mai puţin de trei, nu este una dintre cele mai onorabile şi mai liniştitoare”, atâta timp cât nelegalitatea unor hotărâri trebuie stabilită de instanţa de contencios administrativ, printr-o hotărâre definitivă şi revocanilă. Hazliu este că acelaşi Ucu Florea a scris un editorial, pe aceeaşi temă, în care concluzia e ceva de genul „Mult zgomot pentru nimic”. Evident, se pune întrebarea: atunci de ce publicaţia sa a ales ca articol de deschidere acest subiect?!
Articole fără „substanţă”
Jurnalul de Arieş mai propune articole despre sărbătoarea satului de la Mihai Viteazu, despre accidentele rutiere din week-endul trecut, despre piesa de teatru jucată de bolnavii psihici de la Spitalul Turda, despre întâlnirea de la Fundaţia Raţiu („Întâlniri democratice turdene”), despre lista urmăriţilor din Turda (listă comunicată de Poliţie), despre problema câinilor vagabonzi sau despre manifestările comemorative ale morţii lui Mihai Viteazu. Cu alte cuvinte, subiecte tipice mai mult pentru un cotidian, decât pentru un săptămânal.
Un pas înainte şi doi înapoi
Şi am lăsat la urmă un articol care poate genera un zâmbet printre jurnaliştii adevăraţi. Este vorba de articolul „Bani pentru animale”, scris de Marian Oprea. Iată ce scrie Marian Oprea în şapou: „Joia trecută, grădina zoologică Turda a mai făcut un pas spre presă: a organizat o întâlnire în care s-a discutat despre banii pentru studiul de fezabilitate”. Pentru ca, câteva rânduri mai încolo, acelaşi Marian Oprea să dea explicaţia că, de fapt, a avut loc „O dezbatere publică privind studiul de fezabilitate pentru extinderea şi modernizarea parcului zoo turdean”. De fapt, ce n-a înţeles Marian Oprea e faptul că întâlnirea la care a fost şi el prezent nu era „un pas spre presă”, ci o obligaţie conform legislaţiei în vigoare, respectiv aceea de a organiza o dezbatere publică pe tema investiţiei. Că, dacă nu, Marian Oprea ar putea înţelege că dacă merge pe la grădina zoologică, o poate face tot pentru că s-a făcut „un pas spre presă”, nu?!
Emil Hălăştuan nu mai are nici un alibi: e penal!
Când am văzut articolul din Ziarul 21, respectiv „Declaraţiile de avere ale consilierilor – penale, fără nici un alibi”, am crezut că o să am ocazia să văd o demonstraţie de jurnalism. Dar… n-a fost decât un fâs! Pentru că, deşi Emil Hălăştuan face referire la caracterul penal al unei declaraţii inexacte sau incomplete (cu referire la titlu), în curprinsul articolului nu am găsit NICI O REFERIRE la un astfel de caz, ci doar o înşiruire a averilor aleşilor locali. Cu unele mici remarci privind unele greşeli de completare a declaraţiilor de avere.
Nici colega sa, Raluca Anton, nu face excepţie, pentru că şi ea face referire la declaraţiile de avere ale consilierilor din Câmpia Turzii sub titlul „Declaraţii de avere penale…”, tot fără a prezenta UN SINGUR CAZ în acest sens! Deşi putea, că Avram Gal este un asemenea caz (pe demonstrate). În fine, păcat că au ratat un subiect atât de bun…
Ziarul 21, cu puţină informaţie
Săptămâna aceasta, Ziarul 21 are puţină informaţie. Practic, subiectele pot fi numărate pe degetele mâinilor. Ori, pentru o publicaţie săptămânală, e extrem de puţin pentru ca cititorul să fie mulţumit şi să se considere bine informat. Însă, dacă tot am amintit de „săptămânal”, ţinând cont de criticile făcute în cazul Jurnalului de Arieş (pentru că articolele sunt scrise la modul „cotidian”, deşi ar trebui o structură de „săptămânal”), trebuie remarcat faptul că Ziarul 21 are câteva subiecte care se încadrează foarte bine în structura de publicaţie săptămânală. E vorba de reportjul „Turda, staţiune de (dez)interes turistic local” (în care s-a făcut un drum prin cotloanele Turzii), scris de Raluca Anton şi Dalia Bathory, cu menţiunea că subiectul putea fi abordat cu o cuprindere mai amplă, eventual şi cu prezentarea posibilelor destinaţii turistice şi starea în care se află ele.
Un alt subiect de acest gen este cel semnat de Emil Hălăştuan: „Din Centru până în Oprişani – raiul infractorilor”. Un articol care face referire la statisticile Poliţiei privind zonele din municipiu în care s-au săvârşit infracţiuni.
Şi nu uitaţi, de săptămâna viitoare, la Revista Presei locale va intra şi noua publicaţie: Obiectivul de Arieş! Publicaţia şi-a anunţat prima apariţie marţi, 19 august, şi din câte am înţeles, va putea fi procurată gratuit (promoţional, primul număr) de la punctele de difuzare ale presei din Turda şi Câmpia Turzii.