Un medic de la Spitalul Municipal Turda, de la Unitatea de Primiri Urgențe, este criticat în mod public de către mama unei fetițe, care spune că a avut un incident nefericit, din care ar fi reieșit lipsa de omenie a cadrului medical, dincolo de lipsa de profesionalism de care a dat dovadă.
”În ce vremuri am ajuns să trăim… a dispărut omenia, bunul simț, mila și nu în ultimul rând, responsabilitatea la locul de muncă, mai ales în urma unui jurământ făcut de către un medic pediatru din spitalul municipal Turda… Mai precis secția Urgențe Turda, din data de 12 februarie.
M-am prezentat la Urgențe cu fetița de 5 ani jumătate cu febră, vomă, stare de moleșeală, durere de cap și amețeli, ochii înlăcrimați… o stare generală rea… Nu mi se pare normal și firesc ca medicul pediatru să fie revoltat pentru că ne prezentăm cu copii la urgențe și nu la medicul de familie… Nici măcar nu s-a uitat la fetiță…. A întors spatele spunând că are alți pacienți sus, și revine.
Da, domnul doctor avem medic de familie, dar dacă programul lui este după-masă la cabinet, eu să las copilul în starea pe care o avea atâtea ore?! SĂ VĂ FIE RUȘINE. Păcat că țineți locul ocupat în spital și arătați mai ales față de un copil nepăsare și lipsă de profesionalism.
Sunt foarte curioasă dacă domnul manager al spitalului este mândru de așa medic pediatru, cu așa atitudine.”, a relatat Ioana Bernat Ciontos.
Ce este de făcut?!
Din nefericire, nu este un caz singular, iar asta ridică niște semne de întrebare. Pentru că, în cele din urmă, Spitalul Municipal Turda suferă grave prejudicii de imagine de pe urma unor incidente de acest gen, mai ales dacă se tot perpetuează. Iar asta în ciuda faptului că de ceva ani, spitalul turdean și-a schimbat în bine fața, din punct de vedere al dotărilor și al condițiilor de cazare.
Ori există o problemă cu cadrele medicale (medici, asistente), în sensul că în contactul cu persoanele care ajung la spital, există o relație care nu este gestionată prea bine. Ori există o problemă de comunicare a unor proceduri mai clare, care să vizeze situațiile cel mai des întâlnite în cazul reproșurilor primite, pentru că este posibil ca nici cetățenii să nu înțeleagă sau să nu cunoască aceste proceduri/reguli, dacă ele nu sunt explicate frecvent.
Cum a fost și în situația care a generat tensiunea descrisă de mama fetiței. Care nu a mers la medicul de familie. Era obligatoriu să meargă la medicul de familie?! Ce se întâmplă dacă medicul de familie nu este disponibil, nu are program?! Are secția UPU de la Spitalul Turda competențe de a prelua astfel de cazuri?! În ce situații?! Pentru că răspunsurile la astfel de întrebări este bine să se știe, să se repete, până când oamenii vor lua la cunoștință. Inclusiv faptul că la UPU există proceduri de preluare în funcție de diagnostic/gravitate, iar preluarea pacienților nu se face ca la medicul de familie, adică în ordinea în care ai ajuns.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Eu ii dau dreptate doamnei cu sesizarea daca copilul se simte rau de dimineata si medicul de familie are program doar dupa masa ce facem cu copiii? Ii tinem acasa sa se deshidrateze ca mai apoi tot noi ca parinti sa fim mustrati de ce ducem copiii tarziu? Sincer daca mie mi se intampla cu bebe asa ceva eu o sa fac sesizare la Colegiul Medicilor.
Foarte bine punctat la sfarsit. Ar trebui sa se aduca la cunostinta, inainte ca cetatenii sa ajunga la Upu, informatiile si regulile de baza.