image00002

Reprezentanții asociaților elevilor revoltați pe Ministerul Educației cu privire la decontarea abonamentelor pentru transport

După ce Ministerul Educației a publicat un comunicat de presă în care a menționat proiectul ce reglementează decontul navetei, reprezentanții unor asociații ale elevilor critică măsurile propuse de minister și cer guvernanților să nu adopte Ordonanța de Urgență respectivă.

Asociațiile elevilor din mai multe județe din țară consideră că Ministerul Educatiei dă dovadă de ignoranță și de dezinteres prin proiectul propus care urmează să fie votat la următoarea ședință de Guvern.

„La momentul actual, Legea nr. 226/2020 prevede gratuitatea la transportul județean. Astfel, elevii se duc și primesc abonamentul gratuit de la operatorii de transport, pe baza carnetului de elev, urmând ca operatorului să îi fie decontate anumite cheltuieli de către Consiliul Județean, în baza contractului de serviciu public. În ciuda faptului că a trecut peste un an de la promulgarea Legii nr. 226/2020, elevii încă sunt nevoiți să își achiziționeze abonamentele la preț întreg, fiind victime ale dezinteresului autorităților locale și centrale. În acest moment, legea nu se aplică deoarece încă de la elaborarea bugetului de stat, nu a fost prevăzut nici măcar 1 leu pentru transportul elevilor, iar Ministerul Educației încearcă în aceste momente să lase impresia că problema s-ar rezolva după adoptarea ordonanței”, se arată într-un comunicat de presă scris de către elevi.

„Proiectul de Ordonanță prevede trecerea transportului județean în procedură de decont, fiind astfel eliminată gratuitatea, elevii navetiști fiind nevoiți, în teorie, să își achiziționeze abonamentele la preț întreg din sume proprii, urmând să le fie decontat parțial prețul de către unitatea de învățământ. Mai mult, trecerea la o procedură de decont a fost introdusă la pachet cu tarife maximale impuse operatorilor de transport. Legislația europeană în vigoare prevede obligația de a încheia contracte de servicii publice pentru a stabili restricții operatorilor privați, tarifele maximale fiind în contradicție cu acestea. Naveta elevilor va ajunge astfel să fie decontată parțial sau deloc, deoarece prețurile prevăzute de tarifele maximale nu vor corespunde cu cele reale ale abonamentelor”, continuă aceștia.

Asociațiile de elevi au transmis o adresă prin care solicită Ministerului Educației și Cercetării să nu aprobe ordonanța de urgență și să organizeze o dezbatere publică.

Sursa: Cluj24

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.