Remus Lăpuşan: Zona Turda – Câmpia Turzii este în atenția noastră, potențialul social, economic și turistic factori cheie pentru dezvoltarea celor două comunități

foto_012014_remus-lapusan

Liderul PSD Cluj, Remus Lăpuşan, vorbeşte despre ruperea USL, strategia PSD, sprijinul acordat de la nivelul Consiliului Judeţean pentru zona Turda – Câmpia Turzii, dar şi despre apropiatele alegeri europarlamentare care au loc în 25 mai.

1. În ultimele săptămâni scena politică a fost gazda unui divorțoarecum așteptat: ruperea USL-ului.

Nu cred că putem vorbi de un divorțpolitic ci mai degrabă de o decizie unilaterală a dlui Crin Antonescu. PSD și guvernul Ponta continuă să susțină programul de guvernare al USL propus românilor în 2012 iar la nivel local, în numeroase județe, colaborarea cu liberalii pentru finalizarea unor proiecte utile dezvoltării comunităților este una normală.

2. Ce efecte a produs aceast divorț în zona guvernamentală ?

La nivel național continuăm susținerea măsurilor economice bune ale Guvernului Ponta: Guvernul Ponta a reparat o nedreptate a Guvernului Emil Boc pentru cei pensionați începând cu ianuarie 2011.

Aproximativ un sfert de milion de pensionari vor beneficia de venituri mai mari! Creșterea se aplică pentru cei care au ieșit la pensie începând cu data de 1 ianuarie 2011, creșterea medie pentru această categorie de pensionari este de 63 lei/pensie. Până la sfârșitul lunii martie, 233.707 pensionari vor primi diferențele pe pensie aferente perioadei 7 noiembrie 2013 – 1 ianuarie 2014.

Vă reamintesc că investițiile străine au crescut cu 8%, România are excedent al balanței de plăți de 388 milioane euro în ianuarie, cu 45% mai mare decât aceeași lună din anul trecut, producția industrială a crescut cu mai mult de 10% față de aceeași perioadă a anului trecut – în contextul în care 2013 a fost un an record pentru industrie.

Consumul a crescut cu 6% în ianuarie 2014, ceea ce indică faptul că și cetățenii au resimțit creșterea economică a anului trecut iar exporturile – un alt motor important al economiei romanești – au crescut de asemenea cu 6%, pe când importurile au crescut doar cu 4,6%.

3.  Ce vești bune puteți da turdenilor  în această perioadă, din partea autoritățiilor județene, naționale?

Zona Turda-Câmpia Turzii este în atenția noastră, potențialul social, economic și turistic factori cheie pentru dezvoltarea celor două comunități.

La nivelul Consiliul Județean Cluj s-au alocat sume importante pentru localitatea Turda. Peste 440.000 lei au fost acordați Spitalului Municipal Turda pentru diferite lucrări de reabilitare și reparații, apoi pentru reabilitarea şi modernizare unor străzi din oraș circa 192.000 lei iar construirea unei capele în zona centrală a Municipiul Turda s-au alocat 350.000 lei.

De asemenea și pentru Câmpia Turzii avem mai multe vești bune! S-au acordat 100.000 lei pentru construirea capelei mortuare din Cimitirul de la staţia 110, 600.000 lei pentru construirea Halei Agroalimentare Piața Sud-Est, 300.000 lei pentru extinderea și reabilitarea clădirii str Laminoristilor, nr 29 (sediul impozite și taxe) și nu în ultimul rând  300.000 lei pentru reabilitarea clădirii "Prima Şcoală Română 1879".

În acest an va demara și construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, o prioritate a guvernului României, cu o lungime de 70,2 kilometri va fi legată de coridorul IV paneuropean, un obiectiv regional în care se vor investi aproximativ 500 milioane euro!

4.  Este pregătit PSD Cluj pentru campania electorală din această primăvară? Ce v-ați propus pentru scrutinul din 25 mai?

Ne-am propus să ne confirmăm statutul de cel mai important partid politic din România și să câștigăm alegerileși la Cluj.  Faptul că europarlamentarul Corina Crețu, candidat susținut de PSD Cluj este cap de listă la aceste alegeri, ne motivează și mai mult.

În actuala legislatură europeană, în alianța cu PC, PSD a obținut 12 mandate. Pe listele pentru alegerile din 25 mai vom merge împreună cu PC și UNPR și ne-am propus să obținem mai multe mandate decât în 2009.

5.  Ce teme europene considerați că ar trebui abordate în această campanie electorală?

Dacă vorbim despre economia UE, tema mare de dezbatere este între modelul de austeritate și tăieri promovat de populari (PDL) și cel de prosperitate și stimulare a creșterii promovat de stânga la nivel european și adoptat deja de Guvernul România. O altă temă actuală pentru cetățenii europeni, români, va fi cea a mai bunei integrări la nivel comunitar a tuturor locuitorilor din statele membre. Vă reamintesc că PSD  a susținut mereu ca românii să fie tratați în mod egal cu toți ceilalți cetățeni ai UE și au combătut cu fermitate marginalizarea pe care unii lideri populari încercau să o impună. De altfel, acești lideri PPE au fost și sunt printre principalii adversari ai aderării României la Schengen, de altfel, o altă temă pentru care popularii de la noi vor trebui să dea explicații alegătorilor români.

Cred că o temă importantă va fi și rata de absorbție a fondurilor europene, unde cabinetul Ponta a excelat în ultimii doi ani, crescând-o de peste patru ori, prin aceasta reușind să atragem în România  peste 6,5 miliarde de euro!

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top