Așa după cum v-am anunțat în cursul zilei de ieri, societatea Industrial Steel Wires Câmpia Turzii SRL le-a dat preavizele de concediere celor 234 de angajați, atâția câți au mai rămas pe vechea platformă industrială a combinatului metalurgic, preluat de ruși și apoi pus pe butuci.
- Citește și: Peste 230 de angajați de la Câmpia Turzii vor fi puși pe liber. Au primit deja preavizele de concediere!
Cei din companie au motivat că nu mai pot continua activitatea pentru că există o reticență a autorităților și a băncilor românești, față de compania Steel Wires Câmpia Turzii SRL, care este considerată că ar fi deținută de ruși. TurdaNews vă explică legăturile care conduc la această concluzie.
Așa după cum știți, rușii au preluat fosta ISCT SA în guvernarea Năstase, iar în urmă cu circa 12 ani, societatea a ajuns în insolvență, activele fiind sub controlul unui judecător sindic. Însă, rușii au găsit o ”șmecherie” prin care și-au mutat activele fostului combinat, pe o societate controlată de ei, chiar la începutul pandemiei (când lumea avea alte preocupări).
În vara anului 2020, la Registrul Comerțului a fost înregistrată societatea Industrial Steel Wires Câmpia Turzii (ISWCT) SRL a căruia asociat unic – ALPHARD FINANCIAL CORP, își are sediul în paradisul fiscal din Insulele Virgine Britanice. Dar, cine este ALPHARD FINANCIAL CORP?! Compania este principalul creditor al fostei ISCT SA, care a preluat în mod indirect activele productive ale ISCT SA.
Imediat după înființarea ISWCT, administratorul judiciar al ISCT SA a fost notificat cu o cesiune de creanță intervenită între ALPHARD FINANCIAL CORP și ISWCT SRL, în valoare de 37 de milioane de lei. Peste circa alte 3 luni, adunarea creditorilor ISCT SA a aprobat transferul secției Trăgătoria de Oțel, aferente activității de producție prelucrare sârmă zincată, sârmă neagră, sârmă de fibră și fibră, către creditorul garantat ISWCT pentru plata creanței pe care a preluat-o. Bun, dar cine reprezenta adunarea creditorilor?! Păi… tocmai beneficiarii cesiunii, adică cei care dețineau cea mai mare parte a creanțelor, respectiv ALPHARD FINANCIAL CORP, care era acționarul noii societăți ISWCT SRL!
Dincolo de faptul că ALPHARD FINANCIAL CORP este principalul creditor al fostei ISCT SA, compania are legături destul de evidente cu rușii de la Mechel care au pus mâna pe fostul combinat metalurgic. Este vorba de Oleg Shvedakov și Olga Chumakova, doi dintre ”pionii” implicați în metalurgia românească (prin care Mechel a vândut mai multe combinate, pe o ”nimica toată”), ei fiind patronii societății Invest Nikarom, care au preluat activele Mechel din România.
Administrator la ISWCT SRL a fost numit Eduard Chimac, care este omul de încredere al lui Oleg Shvedakov. Până în decembrie 2020, Eduard Chimac a fost director la COS Târgoviște. Înaintea lui, administrator al ISWCT SRL a fost un alt apropiat al rușilor, Konstantin Nikolin, care înainte a fost director la Ductil Steel SA Buzău.
De precizat și faptul că odată cu transferul activelor productive, s-au transferat și angajații care mai erau la ISCT SA.
ISWCT SRL a funcționat OK. Conform ultimelor date financiare publice (2022), compania avea o cifră de afaceri de aproape 270 de milioane de lei și un profit de aproape 400.000 de lei. Însă a ajuns și la datorii totale de 134 de milioane de lei. Nu este de neglijat nici faptul că Eduard Chimac mai apare acționar (100%) într-o altă societate înființată la Câmpia Turzii: Special Steel & Wire SRL. Oare se pregătește ceva cu această societate?!
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Nu pot sa inteleg ce mai cauta firmele cu capital rus in Romania dupa izbucnirea conflictului din Ucraina? Numai gura este de noi. Daca va uitati pe lista firme aceste firme rusesti au de ani buni numai pierdere. Daca suntem asa pro Ucraina , trebuia interzisa functiocarea lor in Romania.