Raidul OPC prin barurile şi restaurantele clujene continuă

Tematica de control pe care inspectorii OPC “marşează” în această perioadă face referire la separarea spaţiilor pentru fumători de cele pentru nefumători în cadrul unităţilor de alimentaţie publică.

 

 

Nu de puţine ori cei care nu fumează au fost intoxicaţi cu fum de către persoanele din jur pe motiv că localul nu avea delimitate cele două încăperi, nefumătorii neavând altă opţiune decât aceea de-a consuma alimente afumate într-un mediu care poate să le afecteze grav sănătatea, fumatul pasiv fiind la fel de nociv ca şi cel activ!

 

OJPC  a urmărit modul în care sunt respectate prevederile Legii 349/2002 pentru prevenirea efectelor consumului de tutun. Controlul a vizat unităţi de alimentaţie publică: cafenele, baruri, restaurante , discoteci şi alte spaţii publice cu destinaţie similară. În zona Turda – Câmpia Turzii au fost controlate 12 astfel de unităţi, principalele neconformităţi depistate fac referire la: lipsa unui spaţiu special amenajat pentru nefumători, iar acolo unde acesta este sub 100 m operatorul economic poate opta pentru fumători sau nefumători. Dacă el decide ca destinaţia acestuia să fie pentru fumători, atunci trebuie asigurate sistemele de ventilaţie corespunzătoare, iar la cele pentru nefumători – ca spaţiu trebuie să fie egale cu cele pentru fumători. “S-a constatat lipsa marcării chiar şi acolo unde se fuma, opţiunea agentului economic fiind şi aceea de-a marca printr-un afiş şi a informa clienţii despre posibilitatea de-a fuma sau nu într-un local” spune Lenuţa Şuteu directorul adjunct al OJPC Cluj.

 

În perioada controlată au venit şi reclamaţii din hipermarketuri, chiar de la Turda şi Câmpia Turzii unde nu se amenajează spaţiile potrivite, dacă sunt închise nu au sistem de evacuare a fumului, acesta răspândindu-se în întreg perimetrul societăţii. Au fost aplicate 6 sancţiuni din care 5 amenzi în valoare de 6.000 lei şi un avertisment.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top