Puteri sporite pentru polițiști din 26 ianuarie

politia in actiune

De la sfârșitul lunii ianuarie, polițiștii vor avea mai multă putere și autoritate. În 26 ianuarie intră în vigoare legea care le dă dreptul să intre în locuințele suspecților fără acordul proprietarilor.

Refuzul de legitimare se poate sancționa cu o amendă de trei ori mai mare ca în prezent.

Poliţistul nu va mai trebui să bată la uşă și să arate mandatul, dacă vrea să intre într-o locuinţă. De exemplu, dacă are indicii că acolo cineva se află în pericol – cum ar fi victima unei violenţe domestice sau pentru a preveni răspândirea unei epidemii – doar dacă există suspiciuni că ar fi o persoană decedată înăuntru. De asemenea, polițistul poate pătrunde în locuință fără acordul proprietarului pentru a prinde autorul unei acțiuni flagrante sau dacă are informaţii că acolo s-ar ascunde un terorist, scrie digi24.ro.

Modificările reglementează dreptul polițistului de a efectua controlul corporal, al bagajelor persoanei legitimate, a vehiculului utilizat de aceasta, fiind stabilite norme astfel încât reiese clar în ce constă intervenția polițistului și care sunt drepturile persoanei.

De asemenea, sunt stabilite reguli clare, detaliate, referitoare la dreptul polițistului de a folosi forța fizică, de a utiliza cătușele sau alte mijloace de imobilizare adecvate, dreptul de a pătrunde într-o locuință sau orice spațiu delimitat în orice mod ce aparține ori este folosit de o persoană fizică sau juridică, fără acordul acesteia sau a reprezentantului legal, în anumite condiții.

Noua lege vine și cu reguli mai dure în ceea ce priveste legitimarea. Amenda crește și de 3 ori în cazul refuzului legitimării. În prezent este de 500 de lei și poate ajunge la 1.500 de lei.

Dacă se va ajunge la un control corporal, polițistul poate cere cetățeanului să țină mâinile la vedere, iar noile reguli spun că agentul are dreptul să-i ceară cetățeanului să stea în poziție culcat sau orice în altă poziție pe care polițistul o consideră inofensivă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top