PSD Turda vine cu o inovaţie în politica locală

foto_042011_psd-turda-micro

PSD Turda promovează o relaţie mai directă cu cetăţeanul şi o aplecare spre înţelegerile nevoilor sale. Iar asta nu face parte dintr-un slogan precum multe altele, ci este o consecinţă directă a inovaţiei pe care social-democraţii vor să o aplice pentru alegerile locale din 2012.

Mai precis, locurile de pe lista de consilieri vor fi stabilite în urma unor criterii extrem de riguroase, care au la bază munca de partid a unei persoane care-şi doreşte să acceadă în funcţia de consilier local, dar şi principiul concurenţei libere în interiorul partidului.

"Vă garantez că nu o să mai vedeţi toate mâinile ridicate, pe interese, fără să le pese de dumneavoastră", a accentuat senatorul PSD Alexandru Cordoş, prezent şi el la întâlnirea cu cetăţenii din Micro III, în cadrul căreia s-a prezentat noua "formulă" de accedere pe lista de consilieri a PSD.

Practic, încă de pe acum, candidaţilor pentru un loc pe lista pe care PSD o va prezenta pentru Consiliul Local, li s-a stabilit un microcolegiu electoral. Apoi, munca lor va fi cuantificată prin intermediul unui punctaj laborios, care va pune accent pe munca depusă în interesul partidului şi va sancţiona tipul de politician local "bătut în cuie", care ar dori să se regăsească pe o listă politică, chiar dacă nu acceptă să-şi demonstreze valoarea politică într-o competiţie cu ceilalţi colegi ai săi, competiţie care porneşte de la principiul şanselor egale.

La final, în funcţie de punctaj, care reflectă munca depusă de fiecare aspirant la un loc în viitorul Consiliu Local, va fi întocmită lista de consilieri, care va fi depusă înaintea alegerilor locale. Însă, lucrurile nu se termină aici! Pentru a fi prezent pe listă, fiecare candidat va trebui să-şi prezinte demisia dinainte! Iar această demisie va fi folosită pentru a corecta eventualele inadvertenţe apărute cu ocazia votului efectiv, când fiecare candidat pentru un loc în Consiliul Local, pe lista PSD, va fi evaluat pe baza voturilor atrase în microcolegiul său electoral.

Astfel, în cazul în care PSD obţine un anumit număr de mandate, iar printre cei aflaţi primii pe lista propusă pentru Consiliul Local există candidaţi care nu au atras un număr de voturi în propriul microcolegiu, care să reflecte poziţia de pe listă, se va uza de demisiile amintite anterior, pentru a "regla" lista consilierilor care vor fi efectiv validaţi în viitorul Consiliu Local. Sistemul are însă o problemă, în cazul în care unul din viitorii consilieri este nevoit să renunţe la mandat, pentru că statut de supleanţi, cu drept de înlocuire al unui coleg plecat din Consiliul Local, nu vor mai avea cei de pe primele locuri, care iniţial au fost "săriţi", pe baza demisiei depuse anterior. "E un risc asumat", a precizat juristul Robert Cojan, vicepreşedinte al PSD Turda, care a spus că metoda nu are cum să fie una perfectă, pentru că nu permite actualul sistem electoral din România. "Vom milita să fie un model de sistem electoral. deocamdată, este un proiect-pilot pe care noi îl aplicăm la nivelul judeţului Cluj", a spus senatorul Alexandru Cordoş, care a precizat că o contribuţie în promovarea acestui sistem a avut şi Cristian Matei, preşedintele PSD Turda.

Sistemul promovat în interiorul PSD este deja pus în practică, în cadrul întâlnirilor cu cetăţenii, unde candidaţii pentru funcţia de consilier din acel microcolegiu se prezintă în faţa cetăţenilor şi încearcă să stabilească o legătură directă cu problemele, părerile şi speranţele celor care în 2012 se vor prezenta la alegerile locale. Vineri seara, o astfel de întâlnire a fost la localul Ana&Grig din Micro III, unde au participat circa 100 de oameni din zonă, care au avut ocazia să facă cunoştinţă cu Dora Arion şi Daniela Pârlea, adică două candidate la funcţia de consilier, cărora li s-a stabilit microcolegiul în zona cartierului Micro III. Din partea PSD au fost prezenţi: Alexandru Cordoş – senator PSD, Dora Arion – preşedinte femei PSD Turda, Daniela Pârlea – membru Biroul Politic Local, Robert Cojan, Cristel Frânc, Radu Stoica – vicepreşedinţi PSD Turda, Corneliu Sârbu – preşedinte Org. Locală nr. 8.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top