Gata cu știrile false! Primele două faze de testare ale proiectului SocialTruth au fost finalizate cu succes!

Pentru jurnaliști, depistarea știrilor false e floare la ureche, însă nu toți oamenii știu că o știre trebuie verificată din cel puțin trei surse, majoritatea fiind oameni simpli care consumă conținutul media așa cum este publicat, riscând astfel să cadă în capcana știrilor false.

În anul 2020, s-a înființat proiectul SocialTruth, cu scopul de a combate știrile false. SocialTruth este un proiect European multicultural și multidisciplinar conceput și dezvoltat de un consorțiu internațional de 11 parteneri, coordonat de către ICCS – Institute of Communications and Computer Systems (Athens – GR), având ca obiectiv analiza știrilor online și difuzarea informațiilor mai sigure și mai fiabile, validând astfel veridicitatea acestora.

În urmă cu câteva zile, au fost finalizate primele două faze de testare ale proiectului SocialTruth. Testele conțin peste 700 studii de caz derulate pe o durată de 14 zile. Acestea au vizat testarea a aproape 500 site-uri online folosind instrumentul SocialTruth. Astfel, au fost colectate date pentru partenerii tehnici, pentru dezvoltarea și rafinarea instrumentului digital, care va fi evaluat în forma lui finală în scurt timp, respectiv în septembrie 2021.

În urma testării, s-a demonstrat că aproape 90% dintre știrile reale au fost identificate ca fiind drept valide și fiabile, iar rata totală pentru știri care includeau informații false, a atins 63%. Aceste rezultate au generat încredere consorțiului și echipei tehnice.

Toate aceste evaluări au fost efectuate cu ajutorul aplicației Digital Companion, un simplu add-on ce poate fi instalat, cu ușurință, pe toate browserele obișnuite.

În prezent, echipa tehnică, lucrează la rafinarea și îmbunătățirea motorului de identificare a nivelului de încredere în știrile online, dorindu-se obținerea unui produs final de fiabilitate ridicată. Astfel, SocialTruth este gata de a a fi testat de către utilizatorii finali reali, cum ar fi o agenție de presă și o fundație ce apără interesele cetățenilor.

Pentru mai multe detalii în legătură cu partenerii proiectului și finalizarea acestuia, puteți accesa site-ul oficial http://www.socialtruth.eu/.

Comentarii

ULTIMELE articole: