Actualmente, Primăria Municipiului Turda, prin intermediul Serviciului de Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale, derulează o serie de proiecte care acoperă o gamă variată de domenii de interes şi priorităţi locale.
Circa 6 milioane de Euro, proveniţi din sursa de finanţare a Programului Operaţional Regional, Axa 5, Domeniul Major de Intervenţie 5.2 (Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice), vor fi investiţi anul acesta în Turda în scopul realizării proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest”, depus în parteneriat cu oraşul Sângeorz Băi. Pentru locaţia Turda este vizată modernizarea sau execuţia a cca. 2,7 km de şosele urbane în interiorul staţiunii şi a unei suprafeţe de 9.000 mp parcări în aceeaşi zonă. Şosele vor asigura accesul către Staţiunea Băile Sărate Turda şi vor îmbunătăţii accesul spre obiectivele turistice din zonă: Salina, Lacurile Sărate din zona Durgău, Parcul Zoologic, Lacul roman (Ştrandul), baza de tratament balnear, situl Natura 2000 – Sărăturile şi Ocna Veche. În acest moment este în curs de derulare procedura de licitaţie pentru execuţia lucrărilor, urmând ca în scurt timp să fie semnat contractul.
Pe aceeaşi linie de dezvoltare şi promovare a turismului local, se înscrie proiectul „Managementul sitului Natura 2000 Sărăturile-Ocna Veche”, proiect cu o valoare totală de 399.910 lei, a cărui finanţare nerambursabilă este asigurată din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR) şi de la bugetul de stat. În data de 31.08.2010, municipiul Turda a semnat contractul de finanţare pentru proiectul menţionat, derulat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară 4 – Implementarea sistemelor adecvate de management pentru protecţia naturii, iar implementarea a început la 1 noiembrie 2010. Principalele obiective vizate ţin de realizarea unui sistem coerent de management al ariei protejate „Sărăturile Ocna Veche”, care să asigure protecţia adecvată a speciilor şi habitatelor identificate, influenţarea percepţiei publicului larg, a comunităţii locale şi a factorilor de decizie de la nivel regional în spiritul imperativelor de conservare a patrimoniului şi de dezvoltare durabilă a ariei protejate prin acţiuni de informare, conştientizare şi consultare menite să creioneze o atitudine favorabilă faţă de valorile sitului. De-a lungul celor 22 de luni de implementare a proiectului se va elabora un plan de management al ariei naturale protejate, se va crea o bază de date necesară pentru planificarea şi administrarea acestuia şi se vor desfăşura activităţi de consultare, conştientizare şi informare la nivelul comunităţii locale cu privire la importanţa conservării biodiversităţii şi menţinerii unui mediu curat.
Municipiul Turda este partener şi în proiectul „CeRamICa (Creşterea cooperării în domeniul ceramicii şi a industriilor mici, tradiţionale”, având o valoare totală de 2.100.000 Euro, din care valoarea atribuită partenerului Municipiul Turda este de 119.600 Euro. Proiectul este finanţat din Programul INTERREG IV C, Municipiul Turda derulând activităţile proiectului alături de alţi 11 parteneri din Ungaria (municipalitatea Hodmezovasarhely – partenerul conducător), România (municipalitatea Baia Mare), Grecia (Camera de Comerţ din Kavala, municipalitatea Millies), Slovenia (municipalitatea Velika Polana), Franţa (municipalitatea Vallauris), Italia (Agenţia de Dezvoltare Regională Abruzzo), Spania (Asociaţia de promovare socioeconomică a Regiunii Hoya Bunol-Chiva) şi Portugalia (Asociaţia de Dezvoltare Regională Peneda Geres, Primăria Alcobaca, Centrul de Inovare INTELI). Proiectul urmăreşte păstrarea şi valorificarea tradiţiilor şi transformarea lor într-un mijloc de relansare economică a zonei. Programat a se derula pe o perioadă de 3 ani şi aflat în al treilea an al derulǎrii lui, proiectul a programat în 2010 un intens schimb de experienţe prin realizarea unor vizite de studiu între parteneri, pentru studierea exemplelor de bună practică în ceea ce priveşte producţia de ceramicǎ, tehnologiile moderne utilizate, promovarea sectorului şi a produselor, vânzarea lor, precum şi tehnici şi metode eficiente pentru instruirea şi perfecţionarea forţei de muncǎ din acest domeniu. Prin adaptarea unor bune practici analizate la partenerii de proiect în cadrul schimburilor de experienţe, Primăria Municipiului Turda organizează, începând cu luna decembrie 2010, în fiecare a treia sâmbătă din lună, un târg al meşteşugarilor şi artizanilor populari, unde sunteţi întâmpinaţi cu produse tradiţionale.
Pentru susţinerea strategiei de îmbunătăţire a situaţiei romilor, la nivel local se implementează proiectului integrat „Centrul comunitar de igienă şi sănătate”, finanţat prin intermediul Fondului Român de Dezvoltare Socială, având o valoare totală de 131.144 Euro, din care 118.771 Euro finanţare nerambursabilă, 9.428 Euro buget local şi 2.945 Euro contribuţia în muncă a comunităţii de romi beneficiare a finanţării. Finanţarea se înscrie pe componenta de intervenţii prioritare pentru comunităţile rome şi are ca scop îmbunătăţirea condiţiilor de igienă din comunitatea de romi de pe strada Margaretelor, cartier Poiana, prin crearea unui centru dotat cu maşini de spălat, duşuri şi a unui punct sanitar deservit de un cadru medical mediu. Lucrările de reabilitare s-au finalizat în ianuarie, urmând ca în luna în curs să înceapă şi oferirea de servicii sociale la sediul centrului din str. Câmpiei nr. 57.
Din dorinţa de a investi în viitorul comunităţii, în crearea unor condiţii cât mai bune pentru educarea generaţiilor tinere, un proiect deosebit de important pentru municipalitate îl reprezintă „Reabilitarea, modernizarea şi eficientizarea energetică a Colegiului Naţional Mihai Viteazul”, în valoare de cca. 2.208.499 Euro, având ca sursă de finanţare Programul Operaţional Regional, Axa 3, Domeniul Major de Intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Clădirea colegiului va fi reabilitată energetic, se va înlocui reţeaua de distribuţie electrică, se va înlocui învelitoarea, vor fi executate zugrăveli interioare şi exterioare – ţinând cont de faptul că avem de-a face cu o clădire monument istoric, va fi reabilitată sala de sport şi reţeaua de canalizare aferentă clădirii instituţiei şi se va reabilita şi dota cantina aferentă colegiului. Se aşteaptă ca în scurt timp să fie semnat contractul de finanţare şi să înceapă implementarea efectivă.