În ultimii ani, atragerea fondurilor europene a reprezentat o prioritate a Primăriei Municipiului Turda. În exercitarea atribuţiilor ce privesc administraţia publică locală, prin intermediul Serviciului Finanţări Externe şi Relaţii Internaţionale – Compartimentul Management Proiecte ne-am focalizat atenţia în această direcţie.
Realizările în ceea ce priveşte obţinerea acestor fonduri au fost posibile datorită echipei din cadrul Primăriei Municipiului Turda, care a înţeles faptul că obligaţiile de serviciu trebuie îndreptate către cetăţeni.
Desigur, încă mai sunt chestiuni care aşteaptă să fie soluţionate în diverse domenii de activitate, dar vă asigurăm de faptul că problemele cu care se confruntă comunitatea turdeană sunt în atenţia executivului şi a echipei pe care o gestionează, pentru ca împreună să fie găsite soluţii pentru rezolvarea fiecăreia dintre acestea.
Dragi turdeni, în rândurile ce urmează, ne-am propus o prezentare succintă a cinci proiecte aflate în implementare la nivelul Municipiului Turda, “Reabilitarea sitului poluat istoric-Depozit deşeuri periculoase UCT, Poşta Rât (Municipiul Turda)”, “Managementul sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, ”ROMACT”, respectiv “Înfiinţarea de depozitare culturale, colectarea şi promovarea valorilor locale cu sprijinul localităţii Kiskunfelegyhaza şi a zonei Torontal” – proiecte ce au sursă de finanţare externă.
În ceea ce priveşte “Reabilitarea sitului poluat istoric – Depozit deşeuri periculoase UCT, Poşta Rât (Municipiul Turda)” finanţat din POS Mediu, Axa 2, DMI 2.2, dată fiind importanţa şi amploarea proiectului, acesta a fost divizat, prima etapă având termen de finalizare în iunie 2016, urmând finanţarea pentru cea de-a doua parte a proiectului care va cuprinde decontaminarea propriu-zisă a sitului. A doua parte a proiectului va fi finanţată din Programul Operaţional Infrastructură Mare şi va avea o alocare financiară de cca. 20 milioane de euro.
“Managementul sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche”, reprezintă un proiect finanţat din POS Mediu, Axa 4, DMI – Dezvoltarea infrastructurii şi a planurilor de management pentru protejarea biodiversităţii şi reţelei Natura 2000. Proiectul are termen limită de finalizare la data de 30 aprilie 2016, iar în momentul de faţă suntem în aşteptarea avizului Direcţiei Biodiversitate din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor pentru Planul de management şi Regulamentul elaborat în cadrul proiectului. Planul de management va constitui un document esenţial de administrare şi gestionare a sitului Natura 2000, Sărăturile Ocna Veche.
Proiectul “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, este finanţat prin Mecanismul financiar SEE (Spaţiul Economic European) 2009-2014, [finanţatori: Islanda, Lichtenstein şi Norvegia], Programul PA16/RO12 – “Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” – Schema de granturi mici.
Proiectul propune realizarea unui set de documente care privesc protejarea, conservarea şi punerea în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural din zona istorică, centrală, a Municipiului Turda, respectiv arealul delimitat de Ansamblul urban central de sec. XVIII-XIX, cu afirmarea identităţii arhitectural-urbanistice locale, precum şi elaborarea unui set de documente de planificare strategică, integrată a intervenţiilor privind reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al Turzii, ţinând cont de rigorile ce trebuie respectate când se intervine asupra patrimoniului construit, pentru evitarea degradării ireversibile a acestuia, pentru a crea o punte între trecut şi viitor, liantul ce va contura, menţine, consolida şi perpetua identitatea locală.
Perioada de implementare a proiectului: martie 2015 – aprilie 2016, iar valoarea totală a acestuia este de 323.903 lei.
Implementarea şi materialele elaborate în cadrul proiectului “Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda”, pot fi studiate pe site-ul www.centrulistoricturda.ro
În cadrul proiectului „Măsuri integrate pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a centrului istoric al municipiului Turda” am căutat să respectăm principiile Agendei Urbane a Uniunii Europene, urmărind dezvoltarea economică a Municipiului Turda pe imperativul regenerării urbane prin punerea în valoare a elementelor de competenţă distinctivă din zona centrală şi prin măsuri care să vizeze creşterea calităţii vieţii şi locuirii în această zonă, măsuri pe termen mediu şi lung prin care să asigurăm masa urbană şi densitatea socială şi economică necesară dezvoltării nucleului istoric, cu dezvoltarea infrastructurii necesare unei dezvoltări urbane echilibrate.
În cele 12 luni de proiect derulate din martie 2015 s-au realizat următoarele materiale: un Studiu istorico-arhitectural al Ansamblului urban, o propunere de reconsiderare a limitelor actuale ale Ansamblului urban, o fişă de reglementare a zonei istorice, 35 de dosare documentare ale imobilelor istorice cu valoare arhitecturală, componente ale Ansamblului urban, o analiză socio-economică a zonei centrale, integrată în documentul strategic Concept integrat de măsuri pentru reabilitarea prudentă şi revitalizarea economică a zonei istorice centrale a municipiului Turda. Ultimele materiale realizate sunt un Îndrumar practic de restaurare, conservare, reabilitare şi întreţinere a clădirilor monument istoric din Turda şi un Caiet de soluţii arhitecturale, ca soluţii practice de protejare şi punere în valoare a patrimoniului istorico-arhitectural local, materiale ce urmează a fi încărcate pe site-ul proiectului.
În spiritul respectului public şi din dorinţa de a ne valoriza corect patrimoniul local, Îndrumarul, Caietul de soluţii arhitecturale şi Fişa de reglementare a zonei centrale vor face obiectul unei hotărâri a Consiliului Local al Municipiului Turda.
Programul ROMACT este coordonat de către Consiliul Europei în Stasbourg, în parteneriat cu Comisia Europeană şi implementat în 6 ţări membre UE. Municipiul Turda a semnat parteneriatul la data de 10 februarie 2016. Programul are ca scop întărirea capacităţii autorităţilor locale de a dezvolta şi implementa planuri de dezvoltare locală integrate şi politici publice de dezvoltare locală inclusive.
De asemenea, ROMACT doreşte să contribuie la îmbunătăţirea accesului la resurse financiare pentru incluziunea socială a comnităţilor de romi. În cadrul parteneriatului, Municipiul Turda s-a axat pe analiza nevoilor specifice comunităţii rome de pe strada Barbu Lăutaru, comunitate cu care a avut deja întâlniri de lucru, urmând ca pe data de 22 martie a.c., la sediul Primăriei Municipiului Turda, să fie găzduită o întâlnire tematică între reprezentanţii autorităţii publice locale şi beneficiarii programului, eveniment moderat de un reprezentant de la Strasbourg al ROMACT.
Proiectul “Înfiinţarea de depozitare culturale, colectarea şi promovarea valorilor locale cu sprijinul localităţii Kiskunfélegyháza şi a zonei Torontál” constituie o finanţare obţinută de Primăria Kiskunfélegyháza (Ungaria), la care Municipiul Turda este partener. Proiectul Hungarikum, al Ministerului Agriculturii din Ungaria, are ca scop colectarea şi promovarea de valori naţionale din Ungaria şi din străinătate, organizarea activităţii de colectare a acestor valori, promovarea lor, înfiinţarea de depozitare culturale atât în ţară cât şi în străinătate, prin colaborare cu primării şi ONG-uri, respectiv organizarea de programe menite să promoveze meşteşugurile tradiţionale. Activităţile aferente proiectului se vor desfăşura între 16 noiembrie 2015 – 31 august 2016.
Despre propunerile care au stat la baza proiectelor ce se vor finanţa în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020 al Comisiei Europene, respectiv despre seturile de proiecte pe care Municipiul Turda le pregăteşte pentru finanţare, vom face referire într-un nou material de presă.
PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TURDA