marian morar
m install
nello construct

Problema câinilor comunitari la Turda: De ani de zile, ne învârtim în jurul cozii! (VIDEO)

zamblau eugen

Problema câinilor comunitari devine una tot mai acută la Turda, în condițiile în care nu există nicio strategie de combatere a acestui fenomen, de ani de zile.

În urmă cu ceva ani, administrația locală a refuzat oferta de colaborare a unei asociații din Turda (READC), care are o colaborare cu o altă asociație germană de profil (Tasso), care a desfășurat diverse programe de stopare a acestui fenomen în alte părți ale țării.

Și nu e singura asociație de acest gen care și-a oferit sprijinul, pentru a se găsi soluții adecvate, concrete, pentru stoparea acestui fenomen, generat de oameni iresponsabili.

Citește și: O asociație din Turda dă un exemplu că se poate rezolva problema câinilor: cazul Sulina!

Uciderea sau chinuirea animalelor cu cruzime nu este o soluție, în niciun caz! Iar sistemul actual, aplicat de ani de zile, în care administrația locală plătește bani grei pentru capturarea câinilor din teritoriu, nu este nici asta o soluție reală, pentru că fenomenul a continuat să existe.

La ultima ședință a Consiliului Local Turda, consilierul local USR, Gabriela Blăniță, a ridicat această problemă, spunând că s-a sunat la Poliția Locală Turda, pentru a se reclama existența unor câini comunitari, în haită, posibil periculoși, iar polițiștii locali i-ar fi ”pasat” pe cei care au apelat înspre ”firma din Alba Iulia” (cine? cum pot fi contactați? ce fac ei? care este genul de colaborare? unde există informări publice în acest sens? etc), sfătuindu-l pe cetățeanul respectiv să ”pregătească” și banii, pentru că intervenția firmei din Alba costă.

Dincolo de răspunsul halucinant al Poliției Locale (care nu s-a mai repetat la o solicitare transmisă ieri, la care Poliția Locală l-a direcționat pe cetățean spre Primărie), problema de fond rămâne: nu avem o strategie adecvată, sustenabilă, iar de ani de zile ne învârtim în jurul cozii, cheltuind sume consistente, dar fără un plan strategic bine pus la punct.

Care ar fi elementele-cheie ale unei strategii?

Cum ideea de a plăti pe cineva să prindă câinii comunitari, fără alte măsuri, nu a dat roade, este evident că e nevoie de o strategie mai bine pusă la punct.

Iar această strategie trebuie să combine următoarele elemente:

  • sterilizare

  • microcipare

  • vaccinare antirabică

  • controale în gospodăriile din zonele cu risc (pentru a verifica dacă și-au sterilizat patrupedele – măsură obligatorie conform legii și le-au microcipat)

  • supravegherea polițiștilor locali, pentru a depista eventuale fenomene de ”abandon” (ne lăudăm că suntem oraș monitorizat video, dar nu am cunoștință ca aceste camere să fie utilizate pentru acțiuni de acest gen)

  • colectarea câinilor agresivi (în primul rând), găzduirea lor și promovarea adopției (această măsură s-ar putea să ridice unele probleme, însă cu sprijinul asociațiilor de profil s-ar putea găsi unele soluții mai eficiente)

  • educație privind responsabilitatea creșterii unui animal

  • măsuri coercitive pentru aplicarea strategiei stabilite, în cazul în care un segment din populație nu răspunde pozitiv

Practic, vorbim despre o suită de elemente care trebuie să se combine între ele, pentru a se ajunge la un rezultat eficient într-o perioadă de timp.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2