Detaliile discuţiilor avute ieri cu conducerea combinatului Mechel Câmpia Turzii au fost prezentate azi într-o conferinţă de presă de către primarul Ioan Vasinca şi viceprimarul Ioan Moldovan, care au fost prezenţi la discuţie în calitate de invitaţi, ca reprezentanţi ai administraţiei locale.
Încă din start, cei doi au explicat că decizia privind restrângerea persoanelor care participă la discuţii, respectiv neacceptarea unei şedinţe de Consiliu Local sau p+rezenţa mass media, a fost dorinţa părţii ruse. Astfel, parlamentarii PSD şi PNL care ieri făceau declaraţii belicoase la adresa administraţiei locale (că nu au fost chemaţi şi ei la discuţii) au căzut în penibilul situaţiei. De fapt, cei care nu i-au vrut la discuţii au fost tocmai cei pe care ei îi apărau, respectiv conducerea Mechel!
Primarul Ioan Vasinca a spus că foarte probabil conducerea Mechel îşi va urmări propriul interes şi va trece la concedierea de personal, în ciuda efoturilor administraţiei locale, judeţene sau centrale de a se găsi o soluţie. Asta pentru că ruşii solicită facilităţi greu de acordat (gaz metan şi curent electric la tarif preferenţial, sub preţul pieţei) şi pentru că decizia managerială probabil deja a fost luată în ceea ce priveşte viitorul combinatului Mechel de la Câmpia Turzii. Însă, există şi solicitări care ar putea fi onorate: reeşalonarea datoriilor, posibilitatea participării cu produse la lucrările din judeţ etc.
Vasinca a mai spus că solicitarea privind calcularea diferenţiată a impozitului pe teren va fi introdusă în Consiliul Local, însă în forma actuală nu are acoperire legală, pentru că criteriile de zonare fac referire la stradă, respectiv la adresă. Primarul din Câmpia Turzii a spus că o soluţie ar fi împărţirea terenului celor de la Mechel în mai multe părţi, cu adrese diferite, care apoi să fie impozitate diferit, conform noilor adrese.
În ceea ce priveşte soluţiile administraţiei locale, este evident că impactul social nu are cum să fie diminuat până la rezolvare. Celor 800 de şomeri anunţaţi iniţial de Mechel nu li se va putea oferi o variantă imediată. Soluţii ar fi o investiţie care se va realiza în actuala zonă industrială Reif (unde o firmă spaniolă de cauciucuri şi-a anunţat prezenţa), construirea unui parc industrial Tetarom la Luna cu finanţarea Consiliului Judeţean, posibil un proiect al AJOFM de oferire a câte 2.500 de euro pentru cei care vor să înceapă o afacere, asigurarea transportului gratuit pentru cei care-şi vor găsi loc de muncă în altă parte (subvenţie de la bugetul local), dar şi continuarea discuţiilor pentru diminuarea numărului de disponibilizaţi, anunţaţi iniţial.
Viceprimarul Ioan Moldovan spune că ruşii "şi-au urmărit scopurile, ca un grup puternic la nivel mondial" şi că "solicitările lor ating limitele bunului simţ". "Concluzia mea personală este că managementul lor nu are ca destinaţie creşterea productivităţii şi menţinerea locurilor de muncă. Situaţia este la latitudinea lor", a spus viceprimarul Moldovan.
Viceprimarul din Câmpia Turzii a mai precizat că vor rămâne 1.050 de angajaţi, că vor lucra doar 4 zile pe săptămână (deci, vor avea venituri mai mici) şi că se renunţă la lucrul în schimbul III sau sâmbăta şi duminica. Ioan Moldovan a spus că, chiar în situaţia în care s-ar acorda anumite facilităţi, nu există nici o garanţie că ruşii nu-şi vor continua planul de disponibilizare. "Ne rugăm forţelor supranaturale să-i determine să-şi schimbe această strategie", a concluzionat Moldovan.