Jurnalistul Gelu Florea a stat de vorbă cu primarul Cristian Matei, chiar pe centrul pietonal al municipiului Turda, la terasa Veranda. Practic, a fost o discuție amplă, în care s-a prezentat viziunea de ansamblu a lucrurilor care se desfășoară în Turda, dar care a oferit și detaliile necesare, în diversele etape ale discuției.
Gelu Florea, realizator interviu: ”Am vrut să discutăm chiar în centrul localității, pentru că acesta reprezintă inima oricărei localități. Dincolo de asta, acolo sunt lucrări în desfășurare, care vizează reabilitarea zonei centrale. De ce era nevoie de ele? Răspunsul îl veți găsi în cadrul interviului care surprinde nu doar zona centrală, ci are o privire de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă la Turda, de câțiva ani. Pentru că, oricum am analiza lucrurile, la Turda s-au făcut și se află în derulare investiții cât pentru zeci de ani. Și, evident că se crează un disconfort, că e imposibil să realizezi investiții de o așa amploare fără un deranj. Gândiți-vă numai că vorbim de 30-40 de ani de investiții, sau chiar mai mult, comprimați în 5 ani. Evident, au fost sau sunt și probleme în diversele etape de implementare a proiectelor. Însă, primarul Cristian Matei spune că a fost deschis căutării unor soluții pentru rezolvarea acelor probleme și pentru ca lucrurile să meargă înainte, în direcția de dezvoltare a Turzii. Pentru că acesta este cel mai important aspect care contează.
Am discutat circa o oră și 40 de minute despre ceea ce face. Și nici n-am atins toate zonele de lucrări. Și a fost doar o discuție! Evident că lucrările în sine sunt mult mai ample decât o simplă discuție sau o simplă amintire a lor.
Pe de altă parte, am vrut să am o privire de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă în această perioadă la Turda. Și cred că am lămurit unele aspecte interesante:
– va fi sau nu verdeață în centrul Turzii?
– de ce se desfășoară lucrările în paralel?
– care este viziunea administrației locale dincolo de momentul în care lucrările vor fi finalizate?
– cât se ”simplu” este să accesezi bani europeni, fără de care nu puteam vorbi niciodată despre o dezvoltare accelerată a Turzii, pornind de la creionarea proiectului și găsirea eventualelor surse de finanțare (banii europeni se alocă pe anumite axe de finanțare, iar dacă nu găsești soluțiile adecvate, riști să rămâi fără bani), elaborarea documentației (un proces care implică enorm de multă muncă), ajungând la semnarea contractului, apoi la organizarea licitațiilor pentru atribuirea lucrărilor, executarea lucrărilor (în care nu de puține ori apar și situații neprevăzute, fie că e vorba de ”surprize” care apar în teren, de situațiile economice-financiare ale societăților care desfășoară lucrările, de criza forței de muncă sau chiar de modificări majore a prețului la unele materiale) și apoi momentul în care acestea sunt finalizate?
– și altele
Sunt genul de jurnalist, dar și de om, care își dorește să aibă acea viziune de ansamblu asupra unui fenomen sau asupra unei perioade, dincolo de nuanțele unor detalii. Pentru că, de multe ori, riscăm să nu vedem pădurea din cauza copacilor!
Turda se dezvoltă, asta este indiscutabil! Că lucrurile nu sunt 100% perfecte, asta iar este evident! Și chiar am discutat despre unele probleme de acest gen, în cadrul interviului. Însă, ceea ce contează este deschiderea și dorința administrației locale de a perfecționa aceste mecanisme de lucru sau servicii care sunt destinate populației. Pentru că ăsta este cel mai important lucru, din punctul meu de vedere: să ai capacitatea să te adaptezi la neprevăzut, iar apoi să găsești resursele de a rezolva problemele concrete care apar!
Vă invit să urmăriți această discuție-interviu, pentru că sunt foarte multe aspecte abordate, iar multe dintre ele vă pot viza în mod direct!”.
God bless you! pentru munca in folosul turdeniilor.
https://youtu.be/VcjzHMhBtf0?list=RDQs7yrysZmsk
Copil fiind acum aproape jumatate de secol credeam in legenda ca lacul Tarzan ajungea pana sub Catedrala(mai cred si acumJ), insa DE ATUNCI SI PANA ACUM BREAKING NEWS LACUL TARZAN A AJUNS SUB PRIMARIE!!!
DO THE RIGHT THING! OR…
Bucuros ca am avut ocazia sa fac o captura pe reportajul video in care am prins si vechile lacuri nr.2 si nr.3, numite asa de generatiile dinainte de revolutie.
Intreb, mai exista acces la ele si daca se mai poate scalda in siguranta ? Fiind unul din multii turdeni ce le-a frecventat.
Nu de alta dar din interés economic se prezinta multe balti sau piscine in zona Turzii cand dispunem probabil de cele mai multe lacuri naturale din Romania, poate o sa folosim si acest fapt ca pe o reclama prin aeroporturi, daca o sa reusim sa le facem accesibile.
Sau nu sunt fezabile d.p.d.v.d economic ?
Adica faci lacuri artificiale cand dispui de cele mai miúlte lacuri naturale din Romania ?
Ba sa fiu.
Cand se incing dalele acelea de la soare, nu vei mai putea respira de caldura in centru.
Nu stiu unde ar mai putea fi facut spatiu verde, ma refer la flori sau gazon plantat in rondouri de pamant, nu se vede ca ar fi lasat spatiu pentru asa ceva, dar poate ca vor sparge dalele deja puse.
Primarul cand spune spatiu verde, se refera la cativa copacei plantati in gaurile lasate intre dale, prea putin pentru atatea betoane puse pe jos, se vor topi talpile pantofilor.
Chestia e că și înainte erau dale… Numai că erau rupte, iar unii se mai împiedicau de ele. O fi fost mai bine?! Eu nu comentez…
Mai era și problema cu mirosul nasol, care era prin centru de la canalizare. S-a rezolvat și problema aia. Poate că unii duc dorul mirosului… Orice este posibil.
Pe la 1800, toată piața era cu piatră cubică, fără verdeață… O fi fost bine, atunci?!
Sunt întrebări… Fiecare ne putem da răspunsul. Dar eu nu cred că putem trage concluzii în timp ce se face ceva. Că e clar că avem informații eronate. Chiar și eu am aflat unele lucruri interesante în timpul interviului. Că discuții, mai mult sau mai puțin argumentate, văd la tot pasul. Dar nu prea văd pe nimeni să se documenteze un pic…
ce gol si urat pare centrul….singurul punct de verdeata din poza de la articol sunt copacii din fata catedralei ortodoxe….trist 🙁
Să vezi ce nasol arăta și la mine în cameră, când mi-am zugrăvit… 🙂 Dar, evident, după ce am terminat treaba, nu mai arată așa nasol…
Chestia cu ”verdeața”, chiar eram curios și eu. Și zic că s-a lămurit problema. Vor fi copaci pe centru…