Primarul municipiului Turda, Cristian Matei, a acordat un interviu pentru ziarul Făclia, în care a oferit unele detalii despre bugetul municipalității din acest an, dar și despre obiectivele și direcțiile pe care administrația locală le are în vedere.
Din datele prezentate, reiese că toate taxele și impozitele plătite de contribuabilii turdeni ajung la un procent de circa 15% din totalul veniturilor la bugetul local, iar veniturile din fonduri europene sunt de peste 4 ori mai multe decât banii contribuabililor aduși la buget (cu posibilitate de creștere, la aprobarea altor proiecte aflate pe listă), ceea ce spune foarte mult despre modul și viziunea de dezvoltare a administrației locale.
”Față de anul trecut avem o anumită creștere. La venituri pentru bugetul acestui an sunt în total 418.500.000 lei, din care venituri proprii avem 64.800.000 lei, venituri de la bugetul de stat 97.992.000 lei și venituri din fonduri europene sunt 255.640.000 lei. La dezvoltare avem un procent de peste 60 la sută, ceea este foarte mult comparativ cu veniturile proprii și cu ce se putea aloca la dezvoltare în 2016 sau 2017, când se erau maxim 8 la sută sau 10 al sută din buget.
Pe parcurs apar noi finanțări care se adaugă la buget prin rectificare. În fiecare an am beneficiat de multe proiecte europene și am adus multe finanțări. La finalul anului trecut, veniturile proprii au fost
de 65.782.000 lei, adică toate taxele și impozitele populației. La venituri de la bugetul de stat am avut 112.420.000 lei la finalul anului trecut. Avem cu 15 milioane de lei mai puțin decât anul trecut. La proiectele cu fondurile europene începem acum cu 259.000.000 lei, dar avem 34 de proiecte care, pe măsură ce vor fi aprobate la finanțare, vor aduce creștere la buget. Anul trecut, la final, banii din fonduri europene au fost de 317.275.000 lei. Bugetul general al Turzii este estimat pentru acest an la 530.000.000 lei.”, a spus primarul Cristian Matei.
Edilul turdean a spus că pentru străzi, în acest an, vor fi alocate 12 milioane de lei, iar 2.5 milioane de lei vor fi pentru reparații străzi. Asta în condițiile în care la Turda s-au asfaltat până acum peste 200 de străzi, iar proiectele de mobilitate urbană care includ asfaltarea arterelor principale se vor finaliza în totalitate în acest an. În aceste condiții, primarul turdean spune că atenția administrației locale va viza și alte sectoare. De exemplu, în bugetul acestui an sunt prevăzuți bani pentru bugetarea participativă, un proiect prin care cetățenii Turzii vor stabili anumite priorități de finanțare. De asemenea, se vor aloca bani pentru sport/cultură/tineret, pe baza Legii 350. Iar acest lucru se întâmplă pentru că ”greul” unor investiții majore, care au pus o presiune și pe bugetul administrației locale, a fost depășit.
Printre obiectivele avute în vedere, Cristian Matei a făcut referire la:
- construirea unei parcări supraetajate pe locul fostei clădiri dărâmate, de lângă Primăria Turda
- demararea investiției de amploare la Salina Turda (care va duce la majorarea ariei vizitabile a obiectivului turistic), chiar dacă UE oferă doar 40% din finanțare pentru obiective turistice
- investiții în dotarea unităților școlare și preșcolare cu mobilier și echipamente IT moderne (49 de milioane de lei, proiect pe fonduri europene)
- amenajarea zonei de acces și parcare la castrul roman, care anul trecut a fost finalizat ca obiectiv turistic
- reabilitarea Policlinicii, dar și proiectul de extindere a spitalului turdean, prin construirea unei clădiri noi
- mărirea numărului de autobuze electrice care vor opera în interiorul municipiului, dar și ca legătură cu unele comune din zona Turzii, prin parteneriate cu acele administrații locale
- finalizarea stadionului cu teren sintetic și nocturnă, de lângă sala polivalentă Nova PG Arena
- implementarea soluției de finanțare pentru construirea aquapark-ului
- realizarea unui hipodrom la Turda (unicul din România este la Ploiești), o idee interesantă a edilului turdean
- investiții în parcurile turdene, pe modelul centrului multifuncțional din Parcul Central
Toate aceste transformări ale orașului, prin investiții, s-ar putea concretiza într-un nou obiectiv al administrației turdene, primarul Cristian Matei anunțând că se fac demersuri pentru declararea municipiului ca stațiune turistică de interes național. Iar asta va atrage după sine o limitare a vitezei de deplasare, care coroborată cu implementarea noilor sisteme de semaforizare sau a pistelor pentru biciclete, va conduce la o creștere a siguranței în trafic. Însă, va aduce și o înfrumusețare a orașului, în ansamblul său, atât prin investițiile finalizate sau care urmează a fi finalizate, cât și prin noile proiecte care sunt pregătite de administrația Matei.
Cristian Matei, primar:
”Au fost ani grei, cu multe șantiere, dar a trebuit să-mi asum această chestiune pentru că fonduri europene nu o să vină la infinit. Am considerat că dacă avem echipa care știe să atragă fonduri UE și banii vin este păcat să-i pierdem iar dacă am făcut am deranjat și am fost afectați puțin și la alegeri. Totuși lumea a înțeles că s-a făcut foarte mult și au concluzionat că ar trebui să mergem cu același primar. Eu deja aveam înainte de campanie toate aceste proiecte pentru că mie îmi place să gândesc cu cinci-șase pași înainte, nu în ultima clipă să ne dăm de zidul morții că trebuie să rezolvăm o problemă.”
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Când se asfaltează str Panait Cerna. Și noi plătim impozite