Primăria Câmpia Turzii își bate joc de principiile corecte ale achiziției de servicii publicitare!

mass media

Primăria Câmpia Turzii s-a chinuit luni de zile să facă o procedură de achiziție privind serviciile de publicitate media, pentru anul 2018, iar atunci când a dat-o publicității, s-a putut constata că aceasta are numeroase ”goluri” sau chiar ”șmecherii” prin care o publicație este favorizată în mod evident, fără a se ține cont de criteriul principal în astfel de achiziții: cel de audiență! Măcar, dacă n-au fost în stare să elaboreze o procedură cât de cât corectă, se puteau ”inspira” de la Compania de Apă Arieș (care a elaborat cea mai complexă și mai corectă procedură de achiziție) sau chiar de la Primăria Turda (care are ”lipsuri”, dar nu atât de evidente ca în cazul celui elaborat de administrația locală din Câmpia Turzii).

 

Conform anunțului de intenție și a caietului de sarcini, Primăria Câmpia Turzii va achiziționa servicii publicitare în valoare totală de 71.280 lei. Este vorba despre trei categorii: presă scrisă (15.552 lei), presă online (39.528 lei) și transmisiuni live video (16.200 lei; dar aici foarte probabil nu se va prezenta nimeni, având în vedere că valoarea serviciilor a fost subdimensionată, comparativ cu cerințele!).

Caietul de sarcini elaborat de administrația locală din Câmpia Turzii conține câteva anomalii. De exemplu, pentru ziarul tipărit se vor aloca 1.944 lei/lună, mai mulți decât pentru siteul cu audiența cea mai mare, care în categoria online local se încadrează la grila de 1.620 lei/lună (TurdaNews). Ba mai mult, neexistând o interdicție de participare atât pentru print cât și pentru online, o anumită publicație va ajunge la suma de circa 3.100 lei/lună (print+online), deși are audiență mai mică decât TurdaNews, care se încadrează la 1.600 lei/lună. În plus, la online nu sunt precizate criterii de transparență pe trafic.ro (cum au impus CAA și Primăria Turda, de exemplu), astfel încât se poate face ofertă în ciuda faptului că pot exista suspiciuni în ceea ce privește audiența (siteurile care au depus oferte la Turda au fost obligate să fie transparente pe anumite secțiuni).

Citește și:

Compania de Apă Arieș – exemplu de bune practici în achiziția serviciilor de publicitate

Pe de altă parte, în ceea ce privește grila publicată pentru onlineul local, se va ajunge la situații în care nu criteriul audienței va fi primordial (așa cum este în orice achiziție de publicitate media, oriunde pe glob!), ci… criteriile unor încadrări arbitrare. În aceste condiții, se va ajunge la situația în care, ca și la Primăria Turda (care a aplicat același criteriu incorect), TurdaNews va primi 147 de lei/1000 de cititori (audiență de 11.666 cititori din Câmpia Turzii, certificată BRAT!), în timp ce un site cu o audiență de 3.517 cititori va primi 400 de lei/1000 de cititori! Adică, de 3 ori mai ”valoroasă”!

Citește și:

Siteul TurdaNews este dezavantajat și în acest an de Primăria Turda

Se pare că trebuie să ne obișnuim cu aranjamentele de culise în ceea ce privește achiziția de publicitate media, lucru care este incorect și care nu va aduce nicidecum dezvoltarea mass media locală pe principii sănătoase economic, performant. TurdaNews protestează public față de aceste proceduri prin care audiența unora este favorizată în detrimentul TurdaNews, singura publicație auditată oficial, profesionist, de către BRAT/SATI (nu am pus la socoteală faptul că la ziarul tipărit se solicită doar factura de tiraj, nu dovezi privid bucățile vândute, lucru care s-ar putea face prin auditarea BRAT, însă acolo este auditat doar… TurdaNews!).

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top