Prima eclipsă de soare din 2021 are loc joi, 10 iunie

eclipsa

Joi, 10 iunie, jumătatea de nord a țării va avea parte de un fenomen astronomic, o eclipsă parțială de Soare. Fenomenul va avea loc când Soarele se va afla sus pe cer și poate fi observat numai cu filtre speciale: filtru de sudură foarte închis la culoare sau filtru Mylar.

În România, eclipsa începe mai devreme în vestul și nord-vestul țării pentru că aceea este direcția din care vine umbra Lunii pe glob. Cel mai devreme eclipsa începe la ora 13:17, ora României, și cel mai târziu la 14:08, în estul țării.

Durata fenomenul depinde de procentul de acoperire al Soarelui.

Acolo unde acoperirea este mai mare și durata este mai lungă, mai spun specialiștii. Astfel, în nord-vestul țării, acolo unde Soarele va fi acoperit cel mai mult, durata eclipsei este de 1h 18 minute. În centrul tării durata eclipsei poate fi și de câteva minute.

La Cluj-Napoca, eclipsa de Soare începe la ora 13.27, cu maximul la ora 13.57, iar finalul eclipesi va fi la ora 14.27. Aici, acoperirea socrelui va fi de 0,8%.

Specialiștii avertizează populația să nu se uite la eclipsă prin ochelari de soare pentru că poate cauza probleme de vedere. Puteți urmări eclipsa în siguranță folosind un filtru de sudură verde, dar cel mai bun filtru este Mylar, pe care îl puteți găsi la magazinele de specialitate.

Această eclipsă parțială este prima și singura care se poate observa din România în anul 2021. 

Sursa: Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” citată de Cluj24

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

firma de top