Turdenii i-au primit în aceste zile pe preoții care au venit să sfințească casele la început de an așa cum se practică în preajma Bobotezei.
„Contribuția” sau taxa anuală în cazul preoților ortodocși a rămas la aceeași valoare ca în anii precedenți. Depinde și de parohie și de preot spun credincioșii. Sumele variază de familie între 100 și 120 de lei, cam 50-60 lei pentru persoanele singure. Banii vor fi folosiți de preoți pentru activitățile bisericești, renovarea lăcașelor de cult, întreținere etc.
Boboteaza sau epifania este sărbătorită la 6 ianuarie de către Biserica ortodoxă și catolică. Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă care încep în Ajunul Crăciunului. În grecește, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie care se traduce prin „Arătarea Domnului”, adică a Sfintei Treimi.
Legat de această perioadă, sunt mai multe tradiții și superstiții. Una dintre acestea spune că, după plecarea preotului care a sfințit casa, copiii sau alți membri ai familiei înconjoară gospodăria cu o lumânare aprinsă, pentru protecția familiei de necazuri, în acest an,
Se mai spune și ar fi bine ca această lumânare să fie păstrată în casă, pentru a fi reaprinsă în caz de pericole mari.
Boboteaza este astfel și o sărbătoare dedicată purificării naturii, și mai ales a apelor, de forțele răului.