Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală 2021

thumbnail (1)

Cu ocazia Zilei Mondialei a Sănătății Mintale, Centrul Rațiu pentru Democrație a anunțat câștigătorul celei de-a V-a ediții a Premiului Elisabeth Pilkington Rațiupentru Sănătate Mintală.

Nominalizată datorită eforturilor sale de a asigura suport psihologic pacienților oncologici și familiilor lor, Lidia Stoica, psiholog clinician specializat în psihologie medicală oncologică și președintele Asociației Restart la Viață, este laureata ediției 2021 a Premiului Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, oferit de Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu și de Centrul Rațiu pentru Democrație.

Lidia Stoica a inițiat în 2017 primul curs de formare profesională continuă din România pentru supra-specializarea în domeniul psiho-oncologiei și a pus bazele Grupului de Suport Psihologic pentru pacienții oncologici și familiile acestora. Grupul oferă întâlniri terapeutice gratuite și a funcționat inițial în București, Ploiești și Slobozia.

Lidia Stoica

„Activitatea mea profesională în acest domeniu a început în urma propriei experiențe a unui diagnostic oncologic, din lipsa de sprijin și consiliere psihologică pe care am resimțit-o la momentul respectiv. Grupul a fost creat special pentru a le veni în ajutor persoanelor care suferă de cea mai necruțătoare boală a secolului, cancerul. Programul vine ca o completare a tratamentului medical și se concretizează prin întâlniri terapeutice de grup dedicate pacienților și aparținătorilor acestora”

Centrul Rațiu pentru Democrație Turda

Centrul Rațiu pentru Democrație a fost creat în 2004 la Turda, cu sprijinul Fundației Caritabile a Familiei Rațiu, pentru a păstra și duce mai departe principiile democratice și devotamentul lui Ion Rațiu (1917-2000) față de valorile democrației.

De 17 ani, Centrul Rațiu pentru Democrație derulează proiecte cu impact la nivel local, național și internațional.

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu

Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu a fost înființată în 1979 la Londra de către Ion și Elisabeth Rațiu, pentru a susține proiecte de educație și cercetare în domeniul culturii și istoriei României, atât în România, cât și în Regatul Unit al Marii Britanii. Fundația oferă anual aproximativ 100 de granturi pentru cursuri post-universitare, participări la conferințe, cursuri de scurtă durată sau proiecte de cercetare.

De asemenea, acordă anual finanțare pentru proiecte inovatoare, în principal în România, care promovează arta și civilizația românească, patrimoniul, susțin mediul, dar și societatea civilă și democrația.

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală

Premiul Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală a fost inițiat de Fundația Caritabilă a Familiei Rațiu și de Centrul Rațiu pentru Democrație în memoria lui Elisabeth Pilkington Rațiu, inițiatoare și președintă a filialelor Kensington și Chelsea ale MIND, organizație care militează pentru cauza sănătății mintale, cu sediul principal la Londra.

Laureații sunt profesioniști sau organizații active în domeniul sănătății mintale în România, cu rezultate remarcabile în cercetare, servicii în domeniul sănătății mintale, educație și politici de sănătate.

Câștigătorii edițiilor anterioare sunt: Ana Mariana Ilieș, fondatoarea Centrului de Zi „Sf. Maria” din Cluj-Napoca (2020); Prof. Daniel David, Universitatea Babeș-Bolyai (2019); Prof. Cătălina Tudose, Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și Dr. Bogdana Tudorache, psihiatru, Liga Română pentru Sănătate Mintală (2018); Prof. Mircea Miclea, Universitatea BabeșBolyai (2017).

Nicolae Rațiu – Președintele Fundației Caritabile a Familiei Rațiu

De aprope doi ani trăim într-o nouă realitate, în care ne confruntăm cu nesiguranță și izolare socială, cu stres, anxietate și depresie. Provocarea este și mai mare pentru cei care suferă de o afecțiune oncologică și pentru familiile lor.

Astfel, avem nevoie mai mult ca oricând de profesioniști bine pregătiți și de servicii de sănătate mintală de calitate. Sunt esențiale proiecte precum cel dezvoltat de laureata de anul acesta a Premiului Elisabeth Pilkington Rațiu pentru Sănătate Mintală, inițiative care vizează categorii vulnerabile, ale căror nevoi riscă să fie ignorate în contextul crizei actuale.” 

Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Ziua mondială a sănătăţii mintale este marcată în fiecare an la 10 octombrie. Această zi a fost stabilită, în 1992, de către Federaţia Mondială pentru Sănătate Mintală (World Federation for Mental Health – WFMH), pentru a creşte gradul de conştientizare şi educaţie publică pentru înţelegerea cât mai bună a bolilor mintale şi a tulburărilor de comportament

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top