Chirurgia laparoscopică și-a făcut debutul și la Câmpia Turzii începând de astăzi, când a avut loc prima operație de acest gen.
Performantul aparat, pentru intervenții chirurgicale abdominale, a fost achiziționat de către spital în luna noiembrie 2014, fiind finanțat în totalitate de către Consiliul Local și Primăria Câmpia Turzii.
Astăzi a fost organizată și o conferință de presă avându-i ca invitați pe managerul spitalului din Câmpia Turzii, doctorul Tiberiu Vedean, şeful Secţiei de Chirurgie Vasculară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, doctorul Șerban Rădulescu, viceprimarul Avram Gal și administratorul public Petre Pop, alături de echipă de medici care au explicat implicațiile laparoscopiei.
Potrivit medicilor, pacienţii care optează pentru operaţia prin laparoscopie beneficiază de mai puţine zile de spitalizare, aproximativ 3-4 zile de internare, perioada de recuperare fiind redusă la jumătate comparativ cu operaţia clasică.
Laparoscopul a costat peste 100.000 lei, dar municipalitatea va mai aloca și alte sume pentru achiziția unor componente care să extindă procedura și la alte afecșiuni de ordin ginecologic, ortopedic etc. Acum fiind folosit doar pentru extirparea apendicelui și a bilei.
Administratorul public, Petre Pop a precizat: “Administrația publică locală a început un program amplu de dezvoltare a municipiului, este, poate, pentru prima dată după 1989, când se face o politică administrativă coerentă pe fiecare domeniu de activitate. Un domeniu important de activitate este sănătatea, astfel că astăzi suntem în fața unei premiere la Câmpia Turzii, este un semnal că se vrea, că există buget și că se poate”.
Viceprimarul Avram Gal a amintit de faptul că spitalul din localitatea reprezintă o prioritate pentru municipalitatea din Câmpia Turzii, administrația locală având în vedere investiții la nivelul unității medicale, în valoare de 12 milioane euro.
Medicii au declarat că laparoscopia nu va înlocui chirurgia clasică, aceasta va fi utilizată în paralel, în plus sunt anumite patologii care nu se pretează la astfel de intervenţii.
"Nu înlocuieşte ci completează activitatea chirurgicală…nu poate fi folosită în cazurile extrem de grave. O mare parte din investigaţii şi diagnostice vor fi puse pe această cale, este o tehnică modernă dar în acelaşi timp destul de veche…laparoscopia nu poate înlocui niciodată chirugia clasică, ar fi o mare greşeală să se pună un semn de egalitate între cele două. Este o altă metodă de chirugie, de tip închis…toată medicina este aceeaşi doar că se foloseşte o aparatură de înaltă performanţă. Şi laparoscopia are contraindicaţiile ei, operaţiile se fac cu anestezie generală…şi anestezia generală are contraindicaţii la fel ca orice manoperă medicală" transmit chirurgii.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.