PREJUDICIU la bugetul local Turda: peste 31 de MILIARDE de lei vechi! Vezi detalii despre JAF!

Raportul Curţii de Conturi, privind neregulile găsite la Primăria Turda, în administraţia PDL, este cel mai bine ascuns şi păzit document din administraţia publică locală.

În timp ce la Câmpia Turzii sau Cluj Napoca, raportul Curţii de Conturi a fost prezentat consilierilor locali, aşa cum e normal, la Turda, aleşii locali l-au tot solicitat, însă până acum nu l-au văzut! Motivul? Primarul PDL Tudor Ştefănie l-a ascuns, secretizând datele care demonstrau, fără putinţă de tăgadă, că a avut loc un adevărat jaf din banul public. Prejudicul estimat de raportul Curţii de Conturi se ridică la peste 31 de miliarde de lei vechi, la nivelul anului 2012!

Mult mai mare, comparativ cu alte localităţi, de rang mai mare. De exemplu, la Primăria Cluj Napoca prejudiciul constatat se ridică la 7,6 miliarde de lei vechi (766.000 lei), la Primăria Câmpia Turzii la 2,5 miliarde de lei vechi (254.000 lei), iar la Primăria Sibiu – 8 miliarde de lei vechi (797.000 lei).

Plăţi de 18 miliarde, pentru lucrări neexecutate la Zoo Turda! Ulterior, firma a intrat în faliment!

Peste 18 miliarde de lei din banul public s-au "volatilizat" în conturile unei firme care ulterior a intrat în faliment. Nu o spunem noi, o spune raportul Curţii de Conturi! "Au fost acceptate la plată și achitate către SC Benzot-Har SA Miercurea Ciuc, situații de lucrări pentru realizarea obiectivului de investiții ”Extindere și reamenajare parc zoologic și de agrement Turda, județul Cluj”, în care au fost înscrise cantități de lucrări mai mari decât cele efectiv realizate", se menţionează în raport.

Ce înseamnă asta?! Înseamnă că cineva a acceptat decontarea unor lucrări care nu au fost executate. Banii au fost viraţi de la bugetul local, în contul firmei Benzot Har din Miercurea Ciuc. Ulterior, firma respectivă a intrat în faliment, punând sub semnul întrebării finalizarea lucrărilor la parcul zoologic din Turda, care trebuia terminat încă din anul 2012! Asta pentru că AU EXISTAT bani, însă s-a comis un adevărat JAF din banul public! Avem date care fac referire la "circuitul" banilor, însă acest subiect îl vom trata într-un articol viitor.

Citeşte şi: Bani negri, mită, alte venituri necuvenite? Vezi ce avere a făcut un consilier PDL Turda în 2 ani de mandat!

Salarii mai mari, în anul alegerilor locale din 2012!

Toţi ne aducem aminte că în anul 2012, angajaţii Primăriei Turda şi ai altor instituţii, au fost loviţi de decizia Guvernului Boc, privind reducerea salariilor bugetarilor, cu 25%. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat şi la Turda, unde primarul Tudor Ştefănie a forţat legislaţia salarizării şi a aplicat un artificiu menit să ducă la creşterea salariilor. E vorba de anul 2012, an în care au fost alegeri locale.

„În anul 2012 Municipiul Turda a efectuat plăți nelegale, urmare a stabilirii eronate a salariilor de bază acordate pentru personalul din cadrul aparatului de specialitate al primarului și pentru administratorul public. (…) În anul 2012 Serviciul Public Poliţia Locală Turda a stabilit eronat salariile acordate personalului”, asta precizează raportul Curţii de Conturi. Prejudiciul total se ridică la 9,4 miliarde de lei vechi (939.000 de lei)! Din banul public! Iar acum amărâţii de angajaţi vor trebui să returneze sumele încasate necuvenit, pentru că Primăria Turda a pierdut procesul în instanţă, în care a contestat concluziile raportului Curţii de Conturi, după ce au fost păcăliţi cu creşteri salariale ilegale.

Citeşte şi: Angajaţii Primăriei Turda, pasibili de a fi sancţionaţi contravenţional, din cauza ascunderii unor venituri!

Nereguli multe şi grave!

Neregulile din raportul Curţii de Conturi sunt mult mai multe, însă cele prezentate mai sus sunt cele mai grave, reprezentând procentul cel mai mare din totalul prejudiciului stabilit de organismul de control.

Conform raportului Curţii de Conturi, prejudiciul constatat se ridică la 3.139.000 de lei, (peste 31 de miliarde de lei vechi!), la care se adaugă abateri financiar-contabile descoperite în cuantum de 76.911.000 lei (770 de miliarde de lei vechi!). Datele ar putea părea de domeniul incredibilului, dacă ne raportăm la "jelea" care însoţeşte administraţia locală, atunci când e vorba de bani, edilii menţionând adeseori că "nu sunt bani", în situaţiile când cetăţenii solicită anumite investiţii edilitare.

Citeşte şi: Golanul din OT-PDL Turda a băgat în spital un tânăr, pe motiv că "avea gura mare"! N-A PĂŢIT NIMIC!

TurdaNews a decis să facă PUBLICE datele din raportul Curţii de Conturi, care până acum au fost ascunse atât consilierilor locali, cât şi cetăţenilor din urbe, plătitori de taxe şi impozite, care nu au avut acces la cel mai important document privind gestionarea banului public. Documentul-sinteză este ataşat la subsolul acestui articol şi poate fi descărcat de orice persoană interesată.

În cazul în care publicarea acestui material va atrage orice fel de consecinţe, de natura unor presiuni la adresa publicaţiei, NU VOM EZITA să facem public acest lucru!

După publicarea unui material jurnalistic în care am dezvăluit că în contul unui consilier PDL de la Turda, Daniela Florea, au apărut 4 miliarde de lei vechi, de "nicăieri", publicaţia noastră a fost supusă unui adevărat linşaj, pe reţelele de socializare, prin intermediul organizaţiei de tineret a PDL Turda. Scopul acestui atac este simplu: decredibilizarea singurei publicaţii care ARE CURAJUL să demaşte neregulile şi jaful din banul public!

Însă, cititorii pot fi convinşi că vom rezista oricăror atacuri, pentru că ele nu demonstrează altceva decât faptul că suntem pe drumul cel bun, din punct de vedere jurnalistic!

Citeşte şi: Tupeu de BEIZADEA PDL-istă: Atacuri ABJECTE la adresa jurnalistului care A DEMASCAT "tunul" de 400.000 de lei, dat de un consilier PDL!

Comentarii

ULTIMELE articole: