img1400

Precizările lui Raed Arafat închid mai multe ”terase” din zona Turzii! (VIDEO)

Comercianții din domeniul HoReCa au fost loviți crunt de pandemia cu COVID-19, afacerile înregistrând reculuri consistente. Unii, au mai încercat să mai salveze situația economică prin funcționarea unor terase, chiar în situația în care incidența cazurilor COVID-19 a depășit 3 cazuri la mia de locuitori. Însă, apropierea sezonului friguros și precizările lui Raed Arafat, le dă calculele peste cap!

Practic, Raed Arafat a explicat, cu subiect și predicat, că mulți s-au folosit de ideea de ”terase”, pentru a-și continua activitatea în exteriorul spațiilor deținute, însă odată ce au amenajat pereți (indiferent de material) și un acoperiș, automat devin spații închise și trebuie să se supună reglementărilor valabile pentru spațiile închise de tip restaurant/cafenele/baruri etc.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a spus că o ”terasă”, care are un acoperiș și cel puțin 2 ”pereți”, automat intră în categoria spațiilor închise.

“Dacă sunt terase adevărate, conform definiției. Dacă au acoperiș și două laturi, sunt deja spațiu închis. Și atunci respectă regulile spațiilor închise. Dacă sunt deschise, merg pe regulile spațiilor deschise”, a declarat Arafat vineri, într-o conferință de presă de la Guvern. 

Precizările lui Arafat duc la închiderea mai multor localuri din zona Turzii care, până în acest moment, se foloseau de ideea că utilizează ”terase”, putând astfel funcționa deși activitatea era restricționată în spațiile de tip ”închis”, pentru obiectul lor de activitate.

Lovitura este cu atât mai dură cu cât unii au făcut investiții pentru acest gen de ”terase”, inclusiv prin achiziționarea unor surse de încălzire, astfel încât clienții să nu resimtă temperaturile mai scăzute.

Conform reglementărilor în vigoare, în cazul în care o localitate are o incidență mai mare de 3 cazuri COVID la 1000 de locuitori, se impune respectarea anumitor măsuri în cazul localurilor de alimentație publică:

  • activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă;
  • activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, este permisă doar pentru persoanele cazate în aceste unități;
  • pentru operatorii economici prevăzuți la punctele 3 și 4 se permite prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu se consumă în spațiile respective;
  • prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber (terase);
  • nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;

În zona Turzii, majoritatea localităților au depășit deja incidența de 3 cazuri COVID la 1000 de locuitori.

Citește și:

Vezi incidența cazurilor COVID în toate localitățile din județ! Creșteri semnificative de ieri până azi la Turda și Câmpia Turzii!

Comentarii

ULTIMELE articole: