Consilierii USR și AUR au făcut recent un demers populist, privind modificarea de tarife de la Salina Turda, solicitând ”lămuriri” privind modul în care s-a operat modificarea tarifelor, baza legală, dar și alte informații/propuneri legate de tarife. Însă, abordarea a arătat și faptul că aleșii locali de la USR și AUR se află într-o necunoștință de cauză, în ceea ce privește modul de funcționare al societății Salina Turda SA, obiectivele acesteia, dar și apariția unor legi actuale, cu efecte asupra societăților de acest gen.
Ca jurnalist, am făcut o analiză, într-un articol de opinie, în care am exprimat faptul că populismul nu este recomandat, ca abordare, în modul de funcționare al celui mai important obiectiv turistic din România, recunoscut la nivel mondial și de pe urma căruia beneficiem și noi, ca oraș și ca cetățeni. Pentru că Salina Turda este un generator de bani pentru municipiul nostru, iar profitul rezultat nu este făcut pe spatele turdenilor, ci se redirecționează spre interesele acestora (minim 50% din profit, se varsă la bugetul local, pentru investiții ulterioare, în beneficiul turdenilor; iar Salina Turda SA plătește consistent municipalității și pentru faptul că are în administrare acest obiectiv).
- Citește și: Gelu Florea: Cât îi populismu-n floare… Hai să analizăm cum trebuie problematica tarifelor la Salina Turda!
Surprinzător a fost faptul că ceea ce nu au înțeles sau nu au știut unii politicieni cu o oarecare vechime, a înțeles un politician mai tânăr și mult mai nou în viața politică, a cărui bază de pregătire profesională s-a realizat în Marea Britanie (probabil, așa se explică și gândirea mai pragmatică, neinfectată de ”populismul ieftin”).
În fine, ideea este că cei de la Salina Turda SA au dat un răspuns explicativ, privind legislația, interesele legale ale consilierilor locali, dar și limitele pe care le au aceștia în relația cu managementul unei societăți de tipul celei care administrează un obiectiv turistic de talie mondială.
Pe scurt:
- Salina Turda avea obligația de a majora tarifele, conform OG 156/2024, privind unele măsuri fiscal-bugetare.
- De la ultima majorare de tarife, salariul minim a crescut de 4 ori, succesiv (58.82%), tarifele la energie/gaz/apă au crescut cu circa 40%, creșterea costurilor de întreținere cu circa 70%, la care se mai adaugă și costurile privind modernizarea și extinderea obiectivelor aflate în administrare
- consilierii locali au anumite limite în ceea ce privește ingerințele în managementul societății
Precizările conducerii Salinei Turda, pe larg, pot fi citite mai jos:
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.