Piloţii americani, cu avioane F16, vor participa la un nou exerciţiu la Câmpia Turzii, în luna mai!

foto_042014_avioane-luna

Un nou exerciţiu aviatic militar, în parteneriat cu piloţii americani, va avea loc la baza aeriană de la Câmpia Turzii în cursul lunii mai, a anunţat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

"Vom avea şi alte exerciţii împreună cu statele membre NATO, urmează chiar în luna mai să avem din nou un exerciţiu pe aviaţie, tot cu avioane F-16 şi tot la Turda, cu aviaţia militară a SUA. Sunt şi alte exerciţii ale forţelor terestre, sunt şi exerciţii ale forţelor navale pe Marea Neagră, sunt amplificate măsurile de pregătire atât ale forţelor militare ale României, cât şi ale NATO în această perioadă", a spus Duşa, citat de Mediafax.

În perioada 10-17 aprilie, la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a exerciţiului comun "Dacian Viper 2014" în cadrul căruia piloţii români au zburat pe avioane de vânătoare americane F-16, iar cei americani pe aeronave MiG 21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române.

În ultima zi a exerciţiului româno-american Dacian Viper 2014, premierul Victor Ponta a venit la Câmpia Turzii, el participând la un zbor cu un avion american F-16 şi declarând, ulterior, că "a fost o experienţă absolut unică", pe care nu poate să o compare cu cea din maşina de curse, şi că a fost "mândru" când a putut să se dea jos din avion şi să meargă drept.

"Dacian Viper" s-a mai desfăşurat la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii în anii 2006, 2008 şi 2012, având ca principal obiectiv antrenamentul în comun al piloţilor, personalului tehnic, controlorilor de trafic aerian şi ofiţerilor de stat major în condiţii reale, pentru planificarea şi executarea unor misiuni de zbor în formaţii mixte, dar şi cu echipaje mixte româno-americane.

În 6 aprilie, ministrul Apărării, Mircea Duşa, declara că mai multe avioane americane F-16 vor veni în România pentru a participa la exerciţii în spaţiul aerian românesc şi vor rămâne o perioadă destul de lungă.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top