Peste 100 de ani de istorie a gazelor naturale la Turda

Știați că Turda a fost primul oraș din Europa alimentat și iluminat cu gaze naturale, în anul 1917?

În 13 mai 1912, Prefectura Județului Turda este prima din România și a doua în lume după Titusville, SUA, care a concesionat gaze naturale pentru consum în industrie, gospodăriile populației și iluminat!

La 3 septembrie 1914 a avut loc punerea în funcțiune a conductei de gaze naturale dintre Sărmășel și Turda. Conducta avea o lungime de 55 km.

Picture1În anul 1917, primul iluminat public din România cu gaze naturale, a fost pus în funcțiune la Turda.

Pentru a marca istoria de peste 100 de ani a gazelor naturale la Turda, în cadrul Zilelor Municipiului Turda vom organiza două evenimente deosebite.

Primul, va avea loc vineri, 28 august 2015, în cadrul festivităților de deschidere oficială a ediției a 15-a a Zilelor Municipiului Turda. La intrarea în Piața Muzeului, un felinar de iluminat public cu gaz, va fi pus în funcțiune. El reprezintă un simbol al istoriei gazelor naturale la Turda, sistem de iluminat public care ne-a oferit un loc 1 în istoria Europei.

Al doilea eveniment este Simpozionul „Istoria gazelor naturale la Turda”, care va avea loc sâmbătă, 29 august 2015, începând cu ora 11:00, în Sala Mare a Primăriei Turda.

Din partea Societății Romgaz va participa doamna Angela Păucean, muzeograf la Muzeul Gazelor, care va prezenta lucrarea „100 de ani de transport gaze naturale, de la Sărmășel la Turda”. Tot în cadrul evenimentului va fi proiectat documentarul „Istoria gazului metan în România anilor 1909-1948”.

ULTIMELE articole:

Leave A Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.