Persoanele care au grijă de adulții bolnavi de cancer, adică în vârstă de peste 18 ani, prin însoțirea acestora la operații și tratament, vor beneficia de concediu medical și de indemnizație.
Totodată, aparținătorul va beneficia de concediu și indemnizație și în situația în care însoțește pacientul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene sau pe teritoriul altui stat.
Ce prevede proiectul adoptat:
-Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist.
-Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament.
-Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient.
-Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10.
-În fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice, beneficiarul are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică.
„Beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice în vârstă de peste 18 ani asiguratul care, cu acordul pacientului, îl însoţeşte pe acesta la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist. Pacientul cu afecţiuni oncologice îşi poate exprima acordul numai pentru o singură persoană la fiecare intervenţie chirurgicală, respectiv tratament. Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei este de cel mult 45 de zile calendaristice la interval de un an pentru un pacient. Cuatumul brut lunar al indemnizaţiei este de 85% din baza de calcul a asiguratului, stabilită conform articolului 10”
De asemenea, beneficiarul va avea dreptul la minimum o ședință de evaluare psihologică clinică și la minimum cinci ședinte de consiliere psihologică clinică pentru fiecare an în care primește concedii pentru îngrijirea pacientului cu afecțiuni oncologice.
Proiectul a fost adoptat de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.