marian morar
m install
nello construct

Pedepse mai mari pentru INCONȘTIENȚII care se urcă la volan beți sau drogați! Vezi despre ce e vorba!

zamblau eugen

Ministerul Afacerilor de Interne a pus în consultare o serie de măsuri ce privesc creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, siguranță rutieră și combatere a infracționalității, în special privind traficul de droguri și substanțe psihoactive.

Printre aceste măsuri, se propune și majorarea pedepselor în cazul îndemnului unei persoane la consumul de droguri sau confiscarea autovehiculelor în care au fost găsite droguri.

De asemenea, se propune majorarea limitelor pedepsei cu închisoarea aplicate în cazul faptei penale constând în îndemnul unei persoane la consumul ilicit de droguri de risc/de mare risc, de la 6 luni la 3 ani cât este în prezent, la 1-3 ani, pentru drogurile de risc, respectiv închisoarea de la 1 la 5 ani pentru droguri de mare risc.

Tot cu pedeapsa închisorii de la 1 la 5 ani este propusă a se sancţiona şi fapta constând în publicitatea făcută oricăror produse, pretinzând în mod credibil că prin consum acestea produc efecte similare drogurilor.

Măsuri și pentru consumul de droguri în instituții

Se mai prevede reglementarea circumstanţei agravante constând în deţinerea de droguri în vederea consumului într-o instituţie sau unitate medicală, de învăţământ, militară, loc de detenţie, centre de asistenţă socială, de reeducare sau instituţie medical-educativă, locuri în care elevii, studenţii şi tinerii desfăşoară activităţi educative, sportive, sociale ori în apropierea acestora, având în vedere că un astfel de comportament determină apariţia unor noi riscuri în materie, precum punerea la dispoziţia altor persoane sau publicitatea consumului de droguri.

MAI propune şi ca persoana care a comis una dintre infracţiunile prevăzute în materie de droguri să beneficieze de reducerea a jumătate din limitele pedepsei prevăzute de lege, sprijinind, astfel, scoaterea de pe piaţă a unor cantităţi tot mai mari de droguri prin stimularea traficanţilor de a colabora cu organele de poliţie.

„Având în vedere că deţinerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanţilor de droguri pentru comiterea unor noi acte infracţionale, se propune confiscarea specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârşirea faptei”, potrivit proiectului de modificări legislative pus în dezbatere publică de MAI.

Sancțiuni mai aspre pentru șoferi

În domeniul siguranţei rutiere, una dintre modificări prevede obligarea poliţistului de a efectua testarea conducătorilor auto, în anumite situaţii, precum cea a identificării, cu ocazia controlului unui vehicul, a unor recipiente de alcool ce prezintă urme de consum sau substanţe care pot avea efecte psihoactive sau în cazul în care conducătorul de vehicul figurează în evidenţele poliţiei cu menţiuni privitoare la traficul de droguri ori consumul de substanţe psihoactive sau de băuturi alcoolice.

O altă prevedere propune ca recidiva contravenţională în cazul faptei de a conduce sub influenţa alcoolului, care nu constituie infracţiune, să fie sancţionată mai aspru. Perioada de suspendare se majorează de fiecare dată când se săvârşeşte contravenţia de conducere sub influenţa alcoolului în interval de 5 ani, majorarea fiind aplicată prin raportare la perioada de suspendare stabilită pentru fapta anterioară.

Mașinile fără asigurare pot rămâne fără înmatriculare

Prin actul normativ se mai prevede suspendarea înmatriculării autovehiculului în situaţia lipsei asigurării obligatorii de răspundere civilă auto, pentru prejudicii produse terţilor prin accidente de circulaţie (RCA).

Confiscarea autovehiculelor

Având în vedere că deținerea unor vehicule sprijină deplasarea traficanților de droguri pentru comiterea unor noi acte infracționale, se propune confiscare specială a vehiculelor, în parte sau în întregime, în care au fost descoperite droguri de risc/de mare risc sau care au fost folosite în orice mod pentru săvârșirea faptei.

Folosirea probelor video

Tot în domeniul siguranţei rutiere se propune reglementarea posibilităţii ca poliţistul rutier să poată constata anumite contravenţii cu ajutorul înregistrării audio-video sau video ale unui alt participant la trafic.

Obligații pentru polițiști

Prin modificările aduse Statutului poliţistului şi Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare se doreşte instituirea obligativităţii testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea în instituţiile de învăţământ ale MAI sau la ocuparea funcţiilor de poliţist.

Constatarea îndeplinirii condiţiei urmează să se realizeze prin intermediul unei examinări medicale şi al unei evaluări psihologice, urmând ca, în cazul neîndeplinirii condiţiei, procedura de recrutare să înceteze pentru candidatul respectiv.

Proiectul mai prevede suspendarea din funcţie a poliţistului sau a cadrului militar atunci când analizele efectuate stabilesc prezenţa în organism a drogurilor sau când acesta refuză să se supună recoltării mostrelor biologice, precum şi în cazul în care nu susţine evaluarea comportamentului simulat.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2