m install
nello construct

De pe malurile Senei, pe malurile Arieşului

floris

Săptămâna trecută a fost prezent în municipiul Turda pictorul Nicolae Maniu, născut în Turda şi stabilit acum la Paris. El a onorat, alături de fratele lui, Horea, invitaţia făcută de Dana Deac, viceguvernator al Societăţii Cultrale Filarmonia Turda, pentru a stabili un prim contact cu artiştii de pe malurile Arieşului.

Deşi membru în uniunea Artiştilor Plastici înainte de a părăsi ţara şi a se stabili în Germania, începând din anul 1973, şi s-ar fi “încadrat” în “cerinţele” artiştilor “cu diplome” de la Atelier 7+, nici unul din aceştia nu au participat la întâlnirea cu marele artist român, care a avut loc în Sala Mare a primăriei. Au fost prezenţi şi onoraţi de vizita artistului de pe malurile Senei: Larisa Oniş, Dana Deac, Nicuşor Ţigănilă, Gavril Nechifor, Manole Ciui,Cornel Vana, Flaviu Bugnariu şi Iosif Stegaru.

 

Nicolae Maniu este pictorul român cel mai bine vândut în afara graniţelor ţării la ora actuală. Gilles Dyan, cel care conduce la Paris şi în lume „Opera Gallery”, îi promovează creaţia prin zece mari galerii din lume: Paris, Singapore, New York, Miami, Hong Kong, Londra, Seul, Veneţia, Monaco, Dubai. Peste tot unde a expus, artistul duce numele Turzii. Nu s-a dezis nici o clipă de locul naşterii, în ciuda faptului că, datorită vremurilor de restrişte şi a războiului, în Turda Nicolae Maniu nu a locuit foarte mult. „Am fost întrebat de multe ori unde e Turda asta, a declarat Maniu, şi au fost destule cazuri în care dacă am răspuns România, nu ştiau, dar când am răspuns Transilvania, îmi zâmbeau.”

Vă reamintim faptul că Societatea Culturală Filarmonia Turda a propus Primarului Tudor Ştefănie ca lui Nicolae Maniu să i se decearnă titlul de Cetăţean de onoare al municipiului. În discuţiile de principiu purtate cu artistul Cornel Vana, primarul Turzii a confirmat faptul că e interesat de acest lucru.

 

În cadrul întâlnirii din Sala Mare a Primăriei, artiştii şi mass-media turdeană au luat contact cu arta lui Nicolae Maniu, au aflat date din biografia artistului şi s-au făcut multe poze. Deşi producţia sa este foarte restrânsă, cam 12 tablouri pe an, după cum singur a mărturisit, Nicolae Maniu a răspuns pozitiv la invitaţia Danei Deac de a participa la o expoziţie colectivă organizată de Societatea Culturală Filarmonia Turda în acest an, cu prilejul Zilelor Municipiului Turda.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 55 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Comentarii recente

Ultimele articole: