marian morar
m install
nello construct

Parchetul Turda a respins plângerea penală formulată de Emil Turdean, la adresa mea, ca jurnalist al TurdaNews

zamblau eugen
floris

Parchetul Turda a clasat dosarul (pe motiv că ”fapta nu există”) în care liderul de facto al USR Turda, Emil Turdean, mă acuza că am tulburat liniștea și ordinea publică, în urma unei întrebări pe care am adresat-o, pe Facebook, privind condițiile în care ar fi venit în România, într-o perioadă în care infecțiile cu COVID se extindeau la nivel global.

”Prin ordonanța din data de 10.04.2020 organele de cercetare penală, sesizate prin plângere penală la data de 01.04.2020 de către persoana vătămată TURDEAN EMIL, au început urmărirea penală ”in rem” pentru săvârșirea infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C.pen., constând în aceea că în data de 15.03.2020 numitul FLOREA GELU, în calitate de jurnalist la ziarul online TurdaNews, a publicat pe contul său de Facebook un mesaj calomnios la adresa persoanei vătămate TURDEAN EMIL.

Din materialul probator administrat în cauză rezultă că în data de 15.03.2020, ora 16.53, numitul FLOREA GELU a postat pe contul său de Facebook următorul mesaj: Este adevărat că Emil Turdean, liderul de facto al USR Turda, a revenit în România (cred că în 6 martie) și nu a stat în izolare?! Ba mai mult, ar fi avut niște întâlniri?! Întreb, pentru că cel mai recent caz de infecție cu coronavirus din județul Cluj este tot o persoană care s-a întors din Germania (deci, o țară din care poți veni infectat). Cred că trebuie mare atenție…”.

Persoana vătămată a arătat că fapta a fost săvârșită de către numitul FLOREA GELU prin aceea că i-a adus atingeri grave demnității prin mesajul de mai sus și astfel s-a tulburat ordinea și liniștea publică, aspect care rezultă din reacțiile critice și violente ale turdenilor la adresa persoanei vătămate.

Pentru ca fapta să poată fi caracterizată drept ”atingere gravă adusă demnității persoanei” trebuie să fie comisă prin proferarea de expresii indecente la adresa persoanei vătămate, lipsite de cuviință, sau prin efectuarea unor gesturi obscene, însă în prezenta cauză numitul FLOREA GELU acesta a postat pe contul său de Facebook doar o întrebare, fără să fi proferat cuvinte sau expresii indecente și nici nu a efectuat gesturi obscene.

Deși, persoana vătămată, prin plângerea sa, a argumentat că sintagma ”atingeri grave aduse demnității persoanelor” se interpretează în sensul comiterii unor fapte care se circumscriu calomniei (care avea următorul conținut constitutiv: ”Afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancțiune penală, administrativă sau discilinară, ori disprețului public”), fapta penală incriminată de Vechiul Cod penal, cu privire la care legiuitorul a apreciat că în prezent nu se mai impune a fi tratată ca infracțiune, analizând conținutul mesajului numitului FLOREA GELU, constat că acesta nu se circumscrie conținutului constitutiv al faptei de calomnie întrucât acesta nu a făcut o afirmație și nici nu i-a imputat ceva persoanei vătămate TURDEAN EMIL, ci doar a formulat o întrebare care avea drept scop aflarea adevărului, respectiv dacă persoana vătămată TURDEAN EMIL a fost într-adevăr în Germania sau nu, întrebare la care persoana vătămată putea răspunde sau nu.

Precizăm că formularea de întrebări pe rețelele sociale, indiferent dacă acestea au la bază informații reale sau nu, în special unor persoane care fac parte din partide politice, nu este incriminată de legea penală din România și, cu atât mai mult, nu poate fi un element contitutiv al unei infracțiuni.

Din cele de mai sus, reiese că în cauză sunt incidente prevederile art. 16 alin. 1 lit. b teza I C.pr.pen. ”fapta nu este prevăzută de legea penală” în ceea ce privește infracțiunea de tulburare a ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art. 371 C.pen., întrucât fapta nu întrunește elementele constitutive ale infracțiunii în ceea ce privește latura obiectivă.

În consecință,

În temeiul art. 315 alin.1 lit.b C.pr.pen. cu referire la art.314 alin.1 lit.a C.pr.pen. coroborat cu art. 16 alin.1 lit.b teza I C.pr.pen.

DISPUN

Clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tulburare a ordinii și liniștii publice, prev. și ped. de art.371 C.pen.”, se precizează în Ordonanța de clasare din Dosarul 800/P/2020, dată de procurorul Crișan Daniel-Alexandru.

Citește și alte detalii din această cauză, aici:

Gelu Florea: Cum am ”tulburat liniștea și ordinea publică” și cum a intervenit Emil Turdean pentru salvarea ei!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 73 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole: