marian morar
m install
nello construct

Pandemia a schimbat percepția angajaților despre locurile de muncă

zamblau eugen
Freelancer talking with coworker about business startegy while sitting in new normal office wearing protective face mask to prevent infection with coronavirus. Team respecting social distancing

Perioada de muncă la domiciliu sau în sistem hibrid, teama de îmbolnăvire și conștientizarea pericolelor au schimbat punctele de vedere ale angajaților români referitoare la locurile de muncă pe care le ocupă. În vreme ce unii consideră necesară modificarea spațiului de lucru, alții își doresc locuri de muncă mai flexibile.

Piața locurilor de muncă a avut de suferit de pe urma pandemiei. Așa se face că mulți dintre angajații care ocupă locuri de muncă în Turda și în restul țării și-au schimbat viziunea despre joburile lor. Și s-a dovedit asta prin studii recente.

Fără riscuri la birou

Un sondaj inițiat de Genesis Property în rândul angajaților din toată țara, în perioada septembrie-octombrie a acestui an, arată părerea acestora despre felul în care ar trebui să se desfășoare activitatea după perioada de pandemie. Astfel, un angajat din doi crede că birourile post-pandemice trebuie regândite pentru a include spații de lucru diferite, în funcție de tipul de activitate și de nevoile de colaborare. 6 din 10 angajați vor tehnologii pentru limitarea riscurilor pentru sănătate.

Pe măsură ce angajații se vor întoarce tot mai mult la birou din 2022, se conturează nevoia de transformare a birourilor pentru a răspunde modului de lucru post-pandemic. Jumătate dintre angajații din România consideră că biroul trebuie regândit pentru a crea spații diferite care să le ofere mai multă flexibilitate și posibilități multiple de lucru, în funcție de tipul de activitate și de nevoile de colaborare, pe modelul Activity-Based Workspace (ABW). În același timp, 60% cred că e nevoie de tehnologii avansate care să îmbunătățească igienizarea în spațiile de lucru și, implicit, să limiteze riscurile pentru sănătate.

Angajații consideră că biroul lor trebuie să țină tot mai mult cont de modelul de lucru hibrid al viitorului și de flexibilitatea de care aceștia au nevoie în activitatea lor, atât din perspectiva prezenței la birou, cât și a interacțiunii cu alți membri ai echipei. Peste 45% consideră că birourile trebuie să ofere spații largi, cu birouri de tip open-space, iar 43% se așteaptă să includă și zone flexibile de lucru, de tip cafenea sau inspirate din spații de co-working.

Spațiile închise trebuie să fie mai mari

72% consideră că e nevoie și de spații închise, cu capacitate adaptată nevoilor de colaborare. Asta înseamnă să aibă dimensiuni mai mari pentru colaborare în echipe extinse de peste 20 de oameni. Sunt necesare spații de dimensiuni medii pentru ședințe cu 15-20 de oameni, de dimensiuni mici pentru activități care presupun colaborarea în echipe mai mici de 15 oameni. Dar e nevoie și de spații foarte mici, pentru activități care necesită liniște și concentrare și în care pot lucra cel mult 5 oameni. Astfel, cafeneaua-birou, zonele liniștite dotate cu fotolii sau canapele confortabile, spațiile izolate de tip cabină telefonică, dar și spațiile verzi și terasele în aer liber s-ar putea regăsi în tot mai multe birouri în viitor.

Sănătatea îi preocupă pe angajați

Angajații care au revenit la birou în ultimele luni vor să se simtă mai în siguranță în contextul pandemic. Și consideră că spațiile de lucru ar trebui dotate cu tehnologii noi care să îmbunătățească igienizarea spațiilor de lucru și să limiteze riscurile pentru sănătate la birou. Astfel, aproximativ 95% dintre angajații care au răspuns sondajului Genesis Property confirmă nevoia pentru mai multe tehnologii inovatoare în clădirea lor de birouri. Alți 80% cred că ar fi util să existe și ecrane digitale care să afișeze indicatori de stimulare a imunității. Iar 70% cred că în clădirile de birouri este nevoie de o zonă specială, complet echipată și gata de utilizare în cazul nevoii imediate de izolare.

„Birourile trebuie regândite și transformate pentru a se adapta mai bine modului de lucru din viitor și nevoilor de lucru și de colaborare ale angajaților. Pandemia a schimbat așteptările angajaților, iar un birou proiectat pe baza unui concept dinamic și agil precum Activity-Based Workspace (ABW) și adaptat contextului epidemiologic prin măsuri și tehnologii precum cele recomandate de standardul IMMUNE™ poate reprezenta un răspuns la tendințele din piața muncii post-pandemice”, spune Gavin Bonner, vicepreședinte în cadrul Genesis Property.

Cele mai multe dintre măsurile pe care și le doresc angajații din România sunt deja prevăzute în IMMUNE Building Standard™, dezvoltat de compania românească Genesis Property în 2020 tocmai pentru a evalua și a certifica sănătatea spațiului interior. Standardul propune 135 de măsuri coerente care oferă proprietarilor clădirii sau companiilor instrumentele necesare pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a spațiilor de lucru. În 2020, Genesis Property a inițiat IMMUNE Building Standard™, un standard global inovator, care certifică reziliența clădirilor la amenințări pentru sănătate cum este pandemia de Covid-19. Prin IMMUNE™, compania își propune să contribuie sustenabil la crearea clădirilor sănătoase ale viitorului.

Joburile flexibile, soluția ideală?

Un studiu Studiu Reveal Marketing Research și Kubis pentru Undelucram arată că 45% dintre angajații din România vor job-uri mai flexibile. Cu o piață a muncii aflată într-o continuă schimbare în materie de oportunități, dar mai ales în materie de modalități de recrutare, angajații își dezvoltă noi tendințe de mobilitate. Astfel, un studiul privind comportamentul angajaților și digitalizarea procesului de căutare a unui loc de muncă arată că peste jumătate dintre români (52%) și-au căutat un loc de muncă în ultimul an. 45% dintre angajații din România vor job-uri mai flexibile.

Așadar, candidații încep să pună accent pe satisfacții non-materiale, respectiv flexibilitate. Această caracteristică este menționată de 45% dintre respondenții acestui studiu. În plus, frecventarea platformelor de recrutare începe să devină o normalitate.

Jumătate dintre respndenți au declarat că au intenționat să-și schimbe jobul. Și 30% declară că încă frecventeaza platformele de recrutare de câteva ori pe săptămână.

În ceea ce privește platformele de recrutare, una din măsurile observate de aplicanți este că acestea s-au adaptat curentului actual de muncă în sistem hibrid și au creat filtre de căutare în acest sens (33%). De asemenea, platformele s-au îmbunătățit și pe partea de conținut. Și oferă informații mai detaliate cu privire la un anumit post deschis (25%) și sunt mai user friendly (10%).

Cât despre device-urile pe care românii le folosesc pentru a accesa platformele de recrutare, conform studiului, laptopul sau PC-ul sunt primele în topul device-urilor pe care românii le folosesc atunci când accesează platformele de recrutare (54%), urmate de smartphone (46%).

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2