Clujul este unul din cele mai vibrante orașe ale României și astăzi ales între orașele universitare cu renume. El ascunde în spatele numelui său o istorie plină de taine și legende.
Centru cultural și academic de top, orașul Cluj-Napoca nu s-a numit întotdeauna așa și puțini știu istoria numelui său. Ce înseamnă Cluj și ce înseamnă acest nume enigmatic? Ei bine, originile sunt latine și s-a trecut de la Napoca la Clusium.
Istoria numelui Clujului începe cu mult înaintea Evului Mediu, în perioada romană, când localitatea se numea Napoca și era un important oraș din provincia Dacia, înființat de împăratul Traian și care a avut o evoluție semnificativă sub dominația romană.
Apoi s-a numit Clusium, derivat din latinul ”clusa”, ce înseamnă închis sau încercuit. Și într-adevăr, orașul era protejat de dealuri din toate părțile, oferindu-i o poziție strategică.
Există și un mit legat de cetatea ascunsă, care ar fi fost un refugiu pentru localnici în vremuri de război și invazii. De aici a venit și denumirea orașului Cluj, de la Clus, apoi s-a numit Kolosvar, iar în limba gerrmană Clausenburg, persistând forma Cluj, care a devenit denumirea oficială în limba română.
În anul 1974 numelui i s-a adăugat Napoca, pentru a sublinia moștenirea sa romană, un oraș cu o istorie bogată și un nume pe măsură. Clujul este astăzi un oraș universitar, cu o bogată moștenire istorică culturală, care strânge anual oameni din toate colțurile lumii.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.