Sunt oameni atât de frumoși pe pământ, că cerul încremenește în poveste. Ei lasă în urmă zâmbete și învățături nebănuite. Îi purtăm în suflet adânc, cu eternă prețuire. Profesorul Universitar Doctor Călin Felezeu este unul dintre ei și azi se împlinește un an, de la trecerea domniei sale în eternitate.
Nu putem uita. Turda și România au pierdut în decembrie 2023, un mare Om, sau au câștigat o amintire minunată. Depinde doar de noi, cum vom gestiona acest lucru.
Călin Felezeu a lăsat în urmă o poveste minunată, care ar trebui să fie emblema unui oraș pe care l-a iubit atât. „Mon-cher”, suntem aici, ne amintim frumos, cu drag și neuitare! Am învățat atât de multe lucruri, atât de multe lecții de generozitate de la domnia sa! Azi, râde cu îngerii și încă povestește, despre un popor care iubește cafeaua, muzica, cuvântul, versul. A dăruit mereu cu forța unui titan, dar a unui om blând, plin de umor și de iubire de oameni, neam și patrie.
Profesorul universitar dr. Călin Felezeu, considerat al doilea specialist în istoria otomană din România și singurul specialist în turcologie din centrul universitar Cluj, a făcut parte din corpul diplomatic al Institutului Cultural Român din Istanbul. Era un istoric desăvârșit, care a studiat ani la rând documentele existente în palatul sultanilor, de la Top Kapî, documentele din Egipt și chiar China și a scris mai multe tratate și cărți, despre cultura și istoria turcă.
Decan al Facultății de Psihologie a Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, Călin Felezeu a fost extrem de iubit de studenții săi dar și de colegii profesori. Toată presa națională a scris mereu despre lucrările sale excepționale, dar și universitățile din Turcia, l-au primit mereu cu toată prețuirea, pentru un mare Om și specialist în Istorie.
Era un bun prieten, un susținător al tinerilor, un prieten al Serilor de Suflet, care ne-a povestit mereu, ca nimeni altul, cu toată pasiunea unui om adevărat, despre cafea, despre muzică, despre perioada interbelică, despre libertate, despre folclor și Maria Tănase, despre România, despre poezie și Mihai Eminescu. Era invitatul permanent, de Onoare, al Serilor de Suflet. Ochii noștri erau recunoscători. Toți! Pentru tot. Pentru că simțeam că se întâmpla ceva magic.
A… și era și un bucătar extraordinar și un gurmand perfect. Adora să gătească pentru toată lumea. A și participat, în anul 2019 la Master Chef, unde i-a uimit pe toți cu rafinamentul său și bucatele alese pregătite. Trebuia să guști măcar o dată din preparatele sale, pentru a înțelege toată filozofia ingredientelor și iubirea pe care o punea în tot și toate.
Așa era Profesorul Călin Felezeu, care nu iubea titlurile și care era mare cu adevărat. Era și atât. Un Om frumos, generos, cald și prezent peste tot, de vorbă cu oamenii. Un exemplu de urmat, de amintit și ținut în dreptul inimii. Pentru totdeauna. Sus amintirea!
Să râdeți mereu cu îngerii, domnule profesor! Vă păstrăm în inimă pentru totdeauna și am învățat și vom învăța mereu din învățăturile dumneavoastră. Mă înclin cu eternă și aleasă prețuire, sperând că am reușit măcar un pic, cu toată emoția, să descriu o mare valoare a Turzii și a României, aducând un cald și pios omagiu, cu lacrima în colțul ochilor, pentru cel ce a fost și este, omul și profesorul, Călin Felezeu. „Efendi”, nu te vom uita niciodată!
Video: Seri de Suflet – 16 Mai 2019, pe tema ”perioada interbelică”.
În neființă sigur nu a trecut. Eventual la cele veșnice.
Dumnezeu sa te odihneasca in pace, prieten drag !