Joi, 20 februarie 2025, a avut loc vernisajul expoziției de artă fotografică a Salonului Românesc de fotografie, omagiindu-l pe Constantin Brăncuși, la 149 de ani de la nașterea sa, eveniment ce face parte dintr-o suită de evenimente și care s-a realizat cu sprijinul artistului fotograf gorjan Teodor Dălălău, Primăriei și Consiliului Local Turda, Asociației Potaissa Art și Sebastian Luca, Consiliului Județean Gorj, Centrului pentru Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și a Casei de Cultură Turda.
Constantin Brâncuși a fost un sculptor român de excepție, pictor și fotograf, cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative la arta modernă. Unele din sculpturile sale remarcabile sunt „Pasărea în văzduh” și „Sărutul”, însă „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii” și „Poarta Sărutului”, rămân lucrări emblematice.
Salonul Românesc de fotografie l-a avut ieri la Turda pe Ionuț Viorel Bordeiaș, director la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, care a adus 42 de fotografii a unor artiști ce au împletit lucrările între portrete și locuri din țara noastră, într-o mare diversitate.
În deschidere a vorbit Ioana Cristina Moldovan, referent al Casei De Cultură Turda, după care directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj a vorbit despre acest proiect minunat care se desfășoară în mai multe localități și care a început chiar în patria lui Brâncuși, la Târgu Jiu, continuând cu Chișinău și apoi, iată, a ajuns la Turda.
Pictorul Cornel Vana, invitatul serii a vorbit despre bucuria de a-l omagia pe Brâncuși la Turda și despre prietenia sa cu artiștii fotografi gorjeni. Cele 42 de fotografii prezentate aduc culoare și mesaje în spatele imaginilor. Casa Gorjană este cea care a atras atenția pictorului Cornel Vana, dar și celelalte lucrări de artă fotografică care reprezintă obiceiuri tradiționale, porturi populare sau peisaje, în care omul este păstrător de frumos. Crina Boțan a rostit câteva cuvinte ale poetului Nichita Stănescu: „Să nu vă scape mirosul de viață pe care îl are secunda”.
Arta a unit din nou oameni, iar arta fotografică expusă a trimis la visare. Departe, spre crezul unui popor ce crede în frumos și nemuritor. În adevăr și culoare. Pentru că spunea Brâncuși: „Nu putem să-l ajungem niciodată pe Dumnezeu, însă curajul de a călători spre el e important”.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.