Anul Nou vine cu obiceiuri străbune, marcate de urarea cu plugușorul, cu sorcova și în alte părți ale țării cu buhaiul, vasilca și cu jocurile cu măști de animale sau personaje țărănești. Colindatul și uratul pe la casele cunoscuților e un obicei străvechi, menite să aducă norocul și bunăstarea celor colindați sau urați.
„Sorcova vesela” este cel mai îndrăgit cântec urare, de către cei mici. Copiii îl cântă chiar așa, cu multă veselie, având în mână, după tradiție, o crenguță de brad cu beteală sau cu globuleț și clopoțel, sau ciucuri. Acest obicei se numește sorcovit. Copiii, singuri sau în grup, urează gazdelor, sănătate, prosperitate, putere de muncă și viață lungă.
„Sorcova vesela” așa cum se numește astăzi, nu a avut mereu aceeași versiune. Se spune că, încă din cele mai vechi timpuri, de prin anul 46 î.H.r, când Anul Nou începea la 1 Martie, exista obiceiul de a colinda din casă în casă, cu ramuri de măslin, în semn de pace, sau de laur, în semn de onoare. Mai târziu, se colinda cu mlădiță înmugurită de măr, care se punea în apă, în noaptea Sfântului Andrei și care, până în ziua de Sfântul Vasile, era înflorită.
E o adevărată binecuvântare acest obicei, numit sorcovitul, care spune despre înnoirea anului, iar „Sorcova Vesela” a adus mereu zâmbetul, pe chipul celor urați de copii, vestitorii Anului Nou și a belșugului în case și gospodării.
Astfel, pe 1 ianuarie, copiii pleacă la urat, cu bagheta magică cu clopoței sau ciucuri, sau chiar flori, din casă în casă, vestind un An Nou frumos și luminos. Și nu-i bucurie mai mare, decât să îi auzi urând:
„Sorcova vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți
Ca un măr, ca un păr
Ca un fir de trandafir,
Tare ca piatra
Iute ca săgeata
Tare ca fierul
Iute ca oțelul.
La anul și la mulți ani”!
Urăm și noi, din toată inima, tuturor, un An Nou, plin de sănătate și bucurii, de zâmbete la tot pasul și vise împlinite. La mulți ani! Aici TurdaNews! Pe locuri, fiți gata… Start 2025…