marian morar
m install
nello construct

O turdeancă, ce practică avocatura de 7 ani în Spania, vorbește despre eficiența sistemului juridic spaniol

zamblau eugen

Andreea Russu, o avocată de 36 de ani, originară din Turda, absolventă a Facultății de Drept de la UBB Cluj, a plecat în anul 2002 în Spania, iar acum a devenit avocat în peninsula iberică, ajutând și românii care au nevoie, prin intermediul unei asociații pe care a înființat-o în noua sa țară.

 

Într-un interviu acordat pentru ClujJust.ro, Andreea Russu, a povestit că a decis să plece, nemulțumită de perspectivele pe care le avea în țară: exercitarea profesiei de avocat, magistratură sau consilier juridic la Primăria Turda.

”Niciuna din aceste optiuni nu mi-au rezultat viabile in anul 2002 . Tara trecea printr-o perioada complicata si am considerat in acel moment ca investitia mea in avocatura era mult prea mare in comparatie cu obtinerea unor rezultate economice compensatorii pentru urmatorii 5 ani. Magistratura era interesanta alegere, insa, analizand mai bine am renuntat la idee. Iar ultima optiune, Primaria insemna sa raman la Turda , de unde plecasem deja de 8 ani si nici salariul nu era deloc atractiv. In aceste conditii am decis sa plec in Spania pentru un master, insa ajungand aici circumstantele au facut ca intr-un final sa aleg sa-mi echivalez studiile de drept pentru a putea exercita profesia de avocat. Masterul nu imi permitea intrarea in Barou”, a povestit turdeanca, pentru siteul citat.

Turdeanca a vorbit și despre eficiența sistemului juridic spaniol, unul mai pragmatic decât cel românesc, unde procesele pot dura ani de zile.

”Nu se pierde vremea cu mii de termene. Spaniolii sunt foarte practici. Au scurtat durata procesului cat au putut de mult. De exemplu, impreuna cu intampinarea se depun toate probele. Ce nu ai depus la incept nu mai poti aporta ulterior, decat daca e un document nou, adica aparut dupa prezentarea acesteia. Daca insa exista posibiliatea ca actul sa-l obtii inainte de depunera actelor nu ti se mai admite proba.

De asemenea divorturile sunt considerate contracte. Nu se discuta in acest tip de procedura despre culpa partilor. Asa ca judecatorii nu admit martori. Se discuta doar tema económica de partaj si masurile cu privire la minor. In majoritatea comunitatilor regimul de comunitate de bunuri a disparut. Acum te casatoresti direct in regim de separare de bunuri. In Valencia de exemplu e valabila aceasta lege din 2009.

Ca avocati suntem niste privilegiati. Noi doar inițiem strategia si dirijam procesul. Intampinarea o depune procuratorul, el face si copiile pt tine si celelalte parti. La fel orice document iti mai cere instante, cine merge la decanat cu el sa-l prezinte e procuradorul. Ni se comunica rezolutile prin e-mail. Iar apoi in executare la fel protagonist e procuratorul. Procesele sunt programate la ore fixe. De exemplu, eu stiu ca am in sala x proces la ora 10.20 in ziua y”, a mai spus turdeanca, care practică avocatura în Spania de 7 ani.

Citește intreviul integral: 

Turdeanca din Baroul Valencia: ”O româncă avocat în Spania și care ateriza la Melilla li se părea incredibil”

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 74 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2