Revoluţionarii turdeni au depus şi în acest an coroane distincte la Monumentul Revoluţiei din faţa Primăriei. Pe de o parte, gruparea Sălăgean – Zăhan şi-a depus propria coroană, la fel procedând şi gruparea Popescu – Roşca. Cele două grupări se contestă reciproc, situaţia fiind incertă din punct de vedere legal. Totuşi, oficial, asociaţia a fost reprezentată de preşedintele Vasile Sălăgean, chiar dacă Parchetul Turda a ajuns la concluzia că Sălăgean a ajuns preşedinte prin intermediul unui fals.
Pe lângă soborul de preoţi care au oficiat o slujbă religioasă în cinstea martirilor care şi-au dat viaţa pentru victoria Revoluţiei, au mai luat cuvântul primarul Tudor Ştefănie şi istoricul Violeta Nicula, care a scris o carte despre rezistenţa anti-comunistă de pe meleagurile turdene, în care a introdus şi un pasaj despre evenimentele de la Turda, din decembrie 1989. Numai că, cei care au intrat în posesia cărţii, au avut surpriza să constate că acolo unde au fost tipărite anumite nume de revoluţionari, volumele au fost corectate cu alte nume. Din câte se pare, au fost şterşi membrii ai grupării Popescu – Roşca, fiind introduşi revoluţionari din gruparea Sălăgean – Zăhan.
Un alt incident inedit, care confirmă disensiunile din cadrul revoluţionarilor turdeni, s-a desfăşurat în timpul manifestării, când câţiva revoluţionari din gruparea Popescu – Roşca au distribuit copii xerox după nota de constatare a CNSAS, care confirmă faptul că Dănuţ Zăhan, secretarul Asociaţiei (la acest moment, din punct de vedere legal), a fost colaborator al Securităţii, în calitate de informator.
Momentul depunerii de coroane a generat şi el o situaţia puţin tensionată. Reprezentanţii unor partide politice s-au plâns de faptul că, spre deosebire de alţi ani, formaţiunile politice nu au avut dreptul să depună coroane. Au depus coroane doar reprezentanţii revoluţionarilor şi ai instituţiilor publice.
La final, militarii au defilat prin faţa celor ptrezenţi, în ritmul fanfarei.
Pentru a viziona albumul foto al acestui eveniment, daţi click AICI.