marian morar
m install
nello construct

O destinație de weekend – Rezervația Naturală „Bujorul de Stepă” de la Zau de Câmpie! E la doar 36 de km. de Turda!

zamblau eugen

Vremea superbă scoate oamenii din case. Ne gândim la alternative de weekend și modalități plăcute de recreere și de petrecere a timpului liber.

O variantă a fi o vizită de o zi la rezervația naturală „Bujorul de stepă” de la Zau de Câmpie. E la doar 36 de km. de Turda și putem ajunge cu mașina destul de rapid.

În acest an bujorii de stepă au înflorit mai repede decât de obicei din cauza temperaturilor extrem de ridicate de afară.

„Temperaturile deosebit de ridicate au determinat bujorii să înflorească foarte repede iar florile să țină mai puțin ca de obicei. S-au deschis destul de mulți și vă așteptăm în acest week-end să-i admirați! Este un an atipic iar celor care își doresc să-i vadă le sugerăm să nu amâne prea mult vizita!” scriu cei care administrează rezervația naturală.

Rezervația de bujori de stepă este considerată de cunoscători drept „unicul loc din interiorul arcului carpatic unde crește această plantă”. Locul, Zau de Câmpie, pe șoseaua dintre Luduș și Beclean, în județul Mureș, merită vizitat în lunile aprilie-mai, când înfloresc bujorii.

Această zonă a fost închisă și considerată rezervație naturală, pentru ca Zau de Câmpie este cel mai nordic punct din Romania unde se găsește această specie.

Suprafața acestei rezervații naturale este de 2,5 hectare, fiind declarată monument al naturii încă din anul 1932. Primele date despre bujorii de la Zau sunt publicate in anul 1846 la Viena.

„Persoana care a salvat-o de la distrugere (1944) a ocrotit-o, i-a extins suprafața la 3,5 ha., i-a asigurat un renume, se numește Sâncrăian Marcu”.

Rezervația este situata la 5 kilometri de centrul comunei mureșene și a fost înființată în 1932 de academicianul Alexandru Borza, considerat fondatorul școlii românești de botanică.

Bujorul de stepă este o plantă ocrotită prin lege. Sperăm să nu vedem pe internat poze cu doamne care se mândresc cu bugetele de bujori din această specie la fel cum s-a întâmplat cu laleaua pestriță!

Citește și:

Au rupt „laleaua pestriță”, o specie protejată de lege, iar apoi și-au mai făcut și poze cu „actele de vitejie”!

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj pe Whatsapp 0744694876
awe infra
ubitech
viamso
Abonează-te
Anunță-mă de
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
Abonează-te la site-ul de știri prin email

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest site de știri și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.
Astfel, alegi ce să citești, când să citești și nu ratezi nimic care ar putea fi important pentru tine!

Alătură-te celorlalți 75 de abonați.

transilvania impact

restaurant potaissa

ca aries turda

Aeroportul Cluj
Comentarii recente

Ultimele articole:

AdSense grafic right 2