O delegație de 8 persoane, reprezentând administrația locală din Câmpia Turzii, se află în aceste zile la Mohacs, localitate înfrățită cu Câmpia Turzii, unde participă la celebra manifestație Carnavalul Buso.
În acest an, Mohacs și Câmpia Turzii au împlinit 25 de ani de la înfrățirea dintre cele două localități. relațiile bilaterale dintre cele două administrații se desfășoară pe baza unui protocol, cu ”schimb de delegații”, în care oficialii celor două localități se vizitează reciproc, cu ocazia unor evenimente mai deosebite, pentru a întări relația dintre cele două orașe, care și-au extins colaborarea și în alte domenii, cum ar fi cel cultural.
”Am avut o întâlnire cu domnul primar din Mohacs, care ne-a primit cu o deosebită căldură”, a declarat viceprimarul Avram Gal.
La Carnavalul Buso, care durează timp de șase zile, localnicii sarbatoresc in stil specific înainte de începerea Postului Mare.
Ei explică festivalul printr-o legendă locală conform căreia în timpul ocupației otomane, maghiarii și-au părăsit satele și s-au refugiat în mlaștini și în pădurile din apropiere ca să fugă de turci. Au fost îndemnați de un personaj misterios, un cavalaler, să-și facă arme și măști grotești, înspăimântătoare și să aștepte o noapte furtunoasă. Când această noapte a venit au plecat la luptă și au băgat frica în otomani cu măștile purtate și cu zgomotele care le făceau. Turcii au crezut că sunt demoni și au fugit părăsind satele ocupate.
Administratorul public al Primăriei Câmpia Turzii, Petre Pop, spune că localitatea Mohacs poate fi luată ca exemplu de promovare comercială, în condițiile în care dintr-o înfrângere, de fapt, au reușit să facă un eveniment de rezonanță, cu implicații comerciale.
”Cred că sunt prezente la acest festival al măștilor, circa 80.000 de persoane. Sunt din mai multe țări din Europa, inclusiv oficiali de rang înalt, cum ar fi ambasadorii unor țări europene. Este un festival deosebit. Cred că este cel mai important festival al lor”, a declarat Ludovic Csutak, consilier local, prezent și el în delegația care a făcut deplasarea în Ungaria.
Cel mai hazliu moment al delegației a fost când alesul local Francisc Deak a descoperit faptul că în Mohacs, denumirea zonei centrale poartă numele… Piața Deak. ”Cred că este ceva strămoș de-al meu”, a spus glumind Francisc Deak, care nu s-a răbdat până nu a făcut o poză cu ”măștile” din Croația, prezente la acest festival.
Descoperă mai multe la TurdaNews
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.