Norul de cenușă vulcanică ajunge și în Transilvania!

nortoxic

Norul toxic generat de erupția vulcanului din Insulele Canare, a ajuns duminică în țara noastră, de la Timișoara se va extinde si va cuprinde în următoarele ore întreaga Românie. Vulcanul erupe deja de mai bine de o săptămână.

Informaţiile primite de Administraţia Naţională de Meteorologie arată că în cursul ultimelor zile, în sudul şi vestul Europei, concentraţiile de dioxid de sulf, pe întreaga coloană de aer s-au menţinut la valori ridicate, iar evoluţia estimată pentru propagarea acestui nor indică apropierea sa de vestul României, într-o primă etapă – duminică, 26 septembrie, apoi extinderea sa – luni, 27 septembrie, se precizează în textul Ministerului Mediului.

În această perioadă, circulaţia către est a norului care va traversa teritoriul României va fi favorizată de circulaţia din sector predominant sud-vestic a aerului.

Norul de cenuşă vulcanică este un amestec de vapori de apă, de gaz vulcanic şi de particule fine, solide, de magmă pulverizată, solidificată şi răcită.

Intensitatea maximă este luni dimineață deasupra județelor din Transilvania, pe culoarul dintre Bihor și Alba, spre Vâlcea.

Specialiștii spun că cel mai probabil norul va trece peste spațiul țării timp de două zile.

Gazele evacuate în atmosferă pot fi periculoase în combinație cu umiditatea din atmosferă, pentru că se pot transforma în ploi acide, avertizează specialiștii ANM.

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments

Ultimele articole:

firma de top