Rețelele de socializare ne fac, de multe ori, să ne pierdem discernământul, atunci când trebuie să analizăm un anumit lucru, fenomen sau acțiune. Unii sunt contra, alții sunt pentru… Și de aici începe nebunia. Iar ce este trist e faptul că nu se discută rațional, iar asta are efecte și asupra decidenților, care trebuie să rezolve anumite probleme.
Un subiect în vogă este ”tăierea copacilor”. S-a făcut multă tevatură pe această temă, de cele mai multe ori pe baza unor informații trunchiate. E drept, poate că există și interese politice la mijloc, având în vedere că alegerile locale vor fi peste un an, iar unii deja au început diverse campanii de manipulare la o scară mai largă.
Caz concret: o turdeancă reproșează administrației locale că nu taie unii copaci din zona străzii Războieni, care pun în pericol mașinile parcate în acea zonă. Cel mai probabil, acțiunea sa este înderptățită, având în vedere că acei copaci pot reprezenta un pericol.
Numai că, într-o situație similară, o parte dintre turdeni au criticat tăierea unor copaci din Micro 3. Evident, discuțiile au fost fără o documentare minimă, fără a analiza situația de fapt, fără… fără…, așa cum se întâmplă de multe ori pe rețelele sociale, unde lipsa de discernământ pare mai prezentă.
E adevărat, există și persoane mai echilibrate, care judecă înainte să aibă o opinie. Iar în această categorie îl putem încadra pe Dorel Mihășan, un turdean activ pe rețelele sociale, care este foarte atent la ceea ce se întâmplă în jur, sesizează anumite lucruri, atunci când e cazul, iar de cele mai multe ori sesizările sale s-au finalizat cu luarea unor măsuri. Tocmai pentru că erau făcute din bun simț, nu doar ca exprimare a unei răutăți interioare.
Și omul are dreptate! Acei copaci chiar aveau probleme de siguranță, dincolo de faptul că se lucrează în zonă la trotuare (care cam lipseau). Rădăcina lor era putredă, așa cum se vede și în fotografia de mai jos! Practic, nu mai reprezentau nicio siguranță, iar la o rafală mai puternică de vânt, cum s-au produs tot mai multe în ultima vreme, exista riscul să cadă pe niște trecători, adulți sau copii, sau chiar pe autoturismele care erau în zonă sau care tranzitau zona.
Evident, dacă s-ar fi produs un astfel de incident, aceeași guralivi săreau cu gura și reproșau că… nu s-au tăiat!
Discuții în contradictoriu, oarecum similare, au fost și în momentul în care s-a modernizat strada Amurgului, porțiunea cu acces la Calea Victoriei.
Pentru că înainte, strada arăta dezastruos, înghesuită de copacii care crescuseră haotic și de gardul viu care mai mult adăpostea praful și mizeriile aruncate de unii. După lucrările de reabilitare, zona arată mult mai aerisit, cu gazon și copaci ornamentali mai adecvați. Inclusiv cu parcări create pentru autovehicule.
Iar aici puteți vedea cum arăta strada înainte:
Și cum arată acum:
Aceleași discuții au fost și în cazul străzii 22 Decembrie 1989. Care arăta dezastruos înainte de reabilitare (cine își imagina în 2016-2017 că strada va ajunge să arate în acest mod?!). Acum, strada arată modern, cu copăcei plantați și cu un carosabil modern.
Așa arăta strada 22 Decembrie 1989, înainte de reabilitare:
Și așa arată acum: